În Raportul Curții de Conturi și AEP se precizează că „PSD nu a transmis, în toate cazurile, documente din care să rezulte informații suficiente pentru a analiza corelativ sumele datorate rezultate din documentele emise de prestator și cele achitate de beneficiar”, europalibera.org

Deplasările făcute de Dragnea

În 2018, PSD era condus de Liviu Dragnea, cel care îndeplinea la acea dată și funcția de președinte al Camerei Deputaților. Astfel că multe deplasări externe ale acestuia apar ca fiind plătite de instituția pe care o conducea, nu de partid. Dragnea s-a deplasat de mai multe ori în Israel, dar s-a dus și în Elveția, în calitate de președinte al Camerei Deputaților. În acea vizită a fost însoțit și de iubita sa, Irina Tănase, care a distribuit pe Instagram poze din Elveția, în timp ce vizita o fabrică de ceasuri.

Camera Deputaților informa în 2018 că a plătit 22.000 de lei pentru cinci vizite externe ale lui Liviu Dragnea. Suma este departe de cea cheltuită de PSD în 2018 pentru pachete turistice. Deplasările externe în Israel ale Vioricăi Dăncilă și Liviu Dragnea apar ca fiind suportate financiar de Guvern și Camera Deputaților, dar nu se știe dacă partidul a alocat sume de bani pentru alte persoane care au fost alături de cei doi în aceste vizite.

O altă cheltuială

O altă sumă cheltuită de PSD a fost legată de acordarea unei mese zilnice pentru angajații săi din bani publici.

„Referitor la cheltuielile de protocol, s-a constatat că partidele politice nu s-au încadrat la reglementările legale. În acest domeniu, menționăm contractul de servicii de catering încheiat de PSD pentru „deservirea angajaților/personalului sau pentru diverse evenimente ce urmează a fi desfășurate”, respectiv „masa de prânz… pentru un număr de 60-80 de persoane timp de cinci zile pe săptămână”, contract cu valabilitate un an, respectiv 04.01.2018 – 31.12.2108, cu posibilitate de prelungire cu acordul părților prin contract adițional. În baza acestui contract, PSD a efectuat plăți în sumă totală de 593.611 de lei”, se arată în Raportul Curții de Conturi, potrivit Europa Liberă.

În documentul de audit se precizează că anumite cheltuieli făcute de social-democrați au fost încadrate greșit. O centrală telefonică pentru care PSD a plătit 43.317 lei a apare ca fiind înregistrată la materiale pentru întreținerea și funcționarea sediilor, un calculator IMac de 15.175 de lei e trecut la cheltuieli cu telecomunicațiile, iar un Laptop Asus – stație grafică în valoare de 21.590 de lei a fost evidențiat pe destinația cheltuieli pentru birotică, conform sursei menționate.

USR a acordat indemnizații de deplasare

Liderii USR care au plecat în afara granițelor au beneficiat de o diurnă zilnică, care a fost stabilită înmulțind diurna stabilită prin lege pentru o deplasare externe cu un coeficient de 2,5. Acesta este plafonul maxim prevăzut de lege pentru acordarea diurnelor în deplasările în afara țării.

PNL a plătit cele mai multe datorii istorice

Peste 8,2 milioane de lei (1,75 milioane euro) au plătit partidele parlamentare ca penalități pentru datoriile istorice. Cele mai mari sume au plecat din vistieria PNL – 8,02 milioane de lei, penalitățile fiind pentru datoriile înregistrate în perioada 2009 – 2015.

Curtea de Conturi și AEP a constatat că liberalii nu au prezentat documente justificative pentru toate plățile efectuate.

„PNL nu a anexat documente din care să rezulte calcul/valoarea penalităților reprezentând diferența dintre debitul rămas neachitat în urma tranzacție din 29.03.2016, în sumă de 4.061.629 lei și valoare achitată de 5.000.000 lei aferentă actului adițional din 18.05.2018, respectiv pentru diferența în sumă de 938.370 lei. Pentru suma de 45.000 lei, achitată în mod eronat de două ori în cadrul tranzacțiilor încheiate nu au fost prezentate până la finalizarea acțiunii de audit documente din care să rezulte recuperarea și reîntregirea în mod corespunzător a subvenției de la bugetul de stat”, se arată în Raportul obținut de Europa Liberă.

Curtea de Conturi a emis o serie de recomandări pe care Autoritatea Electorală Permanentă le-a transmis partidelor partidelor parlamentare. În funcție de îndeplinirea acestora până la 31.01.2020 se va stabili ce sumă urmează să fie suportată de fiecare partid din veniturile proprii în urma neregulilor descoperite în finanțe.