Iancu Guda ne învață cât să cheltuim și cât să punem deoparte. Iată calculele

Iancu Guda, unul dintre cei mai cunoscuți analiști financiari, a fost prezent în ultimul episod al podcast-ului „Altceva cu Adrian Artene”, unde le-a oferit românilor câteva sfaturi importante privind cheltuielile și câștigurile. În acest episod, el a abordat tema esențială: „Cât să cheltuim și cât să punem deoparte!”.

Iancu Guda a fost invitat pentru a doua oară la podcast-ul „Altceva cu Adrian Artene”, unde a oferit românilor soluții utile în legătură cu activitatea financiară. Expertul de la Digi 24 a prezentat o lecție importantă despre educația financiară, subliniind importanța de a învăța cât să cheltuim și cât să economisim.

El a subliniat că, deși banii nu se obțin ușor, ei pot fi pierduți la fel de ușor dacă nu avem o educație financiară adecvată.

În ceea ce privește întrebarea dacă există o formulă ideală pentru raportul dintre cheltuieli și economii, Iancu Guda a oferit un exemplu concret și a împărtășit opinia sa despre raportul ideal pentru economisirea banilor.

Nevoile 50%, dorințele 30% și economiile 20%

Totodată, expertul de la „Banii în Mișcare” a menționat că exemplul prezentat este personal, referindu-se la propriile economii și cheltuieli.

„E o regulă de aur, dar o s-o nuanțez puțin, pentru că nu este chiar pentru oricine și oricând. Adică în timp, una e la cineva la 20, 30 de ani, 40, apar copiii. Ce vreau să spun? În principiu, nevoile 50%, dorințele 30% și economiile 20%. Câteodată e greu să îți dai seama ce înseamnă nevoie, ce înseamnă dorință.

Vă dau un exemplu. Am un prieten, zice «mă mut la patru camere». «Da, dar aveți un apartament foarte spațios, de trei camere». «Copiii sunt încă mici, se ceartă toată ziua, se bat, nu mai suport. Am nevoie de un spațiu». Îi zic, «n-ai nevoie. Îți dorești liniște acasă seara, nu e o nevoie»”, a spus Iancu Guda la Altceva cu Adrian Artene.

Mai mult, specialistul în finanțe susține că cei mici trebuie învățați încă din copilărie să facă diferența dintre nevoie și dorință. Iancu Guda a explicat că nu ai nevoie de un apartament de patru camere, ci îți dorești liniște seara acasă.

El a subliniat importanța de a stabili foarte clar diferența între nevoi și dorințe. Conform spuselor sale, când copilul spune că are nevoie de o înghețată, de fapt își dorește o înghețată. Guda a remarcat că există chiar și adulți care nu reușesc să facă distincția între nevoi și dorințe.

De asemenea, Iancu Guda a dezvăluit și formula ideală cu care el și familia sa au reușit, după ani, să observe diferențe pe plan financiar.

„Noi economisim 80% în familia noastră și am început de la 200 lei, că nu economiseam nimic. Dar de ce economisim foarte mult? Sigur că ne ajută și că producem mulți bani și că cei 20% cheltuieli sunt împărțite atât de simplu, 5% nevoi, 5% dorințe, 5% sănătate, educație, 5% diverse. Un buffer pentru surprize. Sau mai refulăm, depășirile pe cele trei de dinainte”, a povestit analistul.