O nouă taxă pentru turiștii care aleg Grecia anul acesta

Autoritățile din Grecia au introdus o nouă taxă pentru turiști. Cei mai afectați sunt turiștii care aleg să petreacă mai multe zile în țară. Această măsură, care vine în contextul luptei împotriva schimbărilor climatice, va impune un cost suplimentar pentru românii care își planifică vacanța în Grecia în perioada martie – octombrie.

Taxa variază în funcție de categoria unității de cazare, fiind cuprinsă între 1 și 10 euro pe noapte. Astfel, turiștii care aleg să se cazeze în hoteluri, pensiuni sau alte tipuri de unități de cazare vor fi supuși acestei taxe suplimentare, care se aplică pentru fiecare noapte de ședere.

Totuși, există o excepție pentru cei care închiriază apartamente, aceștia fiind taxați cu o sumă fixă de 1,5 euro pe noapte, indiferent de confortul apartamentului.

Cele mai populare destinații din lume introduc taxe pentru turiști

Totuși Grecia nu este singura care impune taxe noi în acest an. Alte locații populate au decis să le introducă pentru a încerca să combată turismul excesiv.

Problema cu turismul excesiv este că rezidenții locali au de suferit. Iar tactica pe care destinațiile mizează, la propriu, este reprezentată de taxele turistice: taxe pe care vizitatorii trebuie să le plătească, pe lângă cheltuielile obișnuite, cum ar fi cazarea și mâncarea.

Acesta nu este un concept nou, desigur. Dacă ați călătorit în străinătate, probabil că ați mai plătit o taxă turistică. Poate că nici nu ați observat-o vreodată, deoarece uneori este inclusă în biletele de avion sau în taxele pe care le plătiți la hotel.

Barcelona a majorat taxa de la 1 aprilie 2024

În 2022, autoritățile din Barcelona au anunțat că taxa de turism în oraș va fi majorată în următorii doi ani.

Din 2012, vizitatorii capitalei catalane au trebuit să plătească atât această taxă turistică regională, cât și o suprataxă suplimentară la nivelul întregului oraș.

La 1 aprilie 2023, autoritățile municipale au majorat taxa municipală la 2,75 euro. O a doua majorare are loc la 1 aprilie 2024, când taxa va crește la 3,25 euro. Taxa se aplică vizitatorilor care se cazează în unitățile de cazare turistice oficiale.

Autoritățile au declarat că încasările vor fi folosite pentru a finanța infrastructura orașului, inclusiv pentru îmbunătățirea drumurilor, a serviciilor de autobuz și a scărilor rulante.

Autoritățile din Veneția introduc și ele o taxă

Subiectul a fost îndelung discutat și în Veneția. Orașul este unul dintre cele mai supraaglomerate din Europa, forțând localnicii să părăsească străzile înguste și aglomerate din centrul orașului.

Acum s-a confirmat că orașul va introduce o taxă de intrare pentru o bună parte din anul 2024.

Vizitatorii vor trebui să plătească o taxă de 5 euro pentru a intra în weekendurile de vârf și în alte zile între aprilie și jumătatea lunii iulie – 29 de zile în total.