Sebastian Burduja, noi acuzații la adresa lui Nicușor Dan

Sebastian Burduja, candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, îi reproșează lui Nicușor Dan că din cele 6267 de directive emise în timpul mandatului său, doar 362 au fost făcute publice pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului București (PMB), evidențiind o transparență de doar 5,7% în acțiunile sale.

De aceea, PNL a convocat o ședință a CGMB pentru vineri, în cadrul căreia consilierii liberali vor cere publicarea tuturor deciziilor primarului general al Capitalei deoarece „prin astfel de directive s-au creat rețele opace în instituții”.

Nicușor Dan
Nicușor Dan (SURSA FOTO: Facebook, Nicușor Dan)

Ce legătură există între Nicușor Dan și Matei Păun?

Sebastian Burduja a observat o activitate intensă în Parcul Cișmigiu și în alte lucrări publice din București. Este o consecință a campaniei electorale.

Nicușor Dan are anumite aspecte de clarificat, inclusiv legăturile cu Matei Păun, finanțator și fost șef de campanie electorală, cunoscut pentru afacerile sale în Belarus și în Rusia.

„Au trecut mai mult de 24 de ore de când i-am cerut public să explice legăturile cu Matei Păun, ca finanţator, fost şef de campanie, actual şef de campanie, nimeni nu înţelege, un om cu afaceri în Belarus, în Federaţia Rusă, un om considerat apropiat.

Nicuşor a spus că îşi fac vacanţele împreună”, a transmis Burduja.

Matei Păun (SURSA FOTO: Capital)

Cine este finanțatorul politic al lui Nicușor Dan?

În ciuda cererilor anterioare, Nicușor Dan a evitat să ofere explicații pe acest subiect, sperând, probabil, că va fi uitat, la fel cum consideră că a fost uitat și mandatul său. Nicușor Dan, ca și candidat independent, nu beneficiază de finanțare din partea partidelor politice. Până acum, a cheltuit sume semnificative de bani. De aceea, s-a solicitat publicarea sursei fondurilor sale.

Sebastian Burduja l-a îndemnat public pe Nicușor Dan să facă publică lista donatorilor, subliniind lipsa de transparență în timpul mandatului său.

„În 2021, avem un total de 1310 dispoziţii de primar şi publicate doar 49 iar în 2022, un an record, 2329 de dispoziţii de primar şi publicate 61 de dispoziţii.

În 2023 avem 1994 de dispoziţii, publicate un număr record de 10. Şi în 2024 avem deja 634 de dispoziţii. În total, vorbim de 6267 de dispoziţii de primar date de Nicuşor Dan şi publicate 362 de dispoziţii.

5,7% este gradul de transparenţă pe care Nicuşor Dan îl manifestă. Cred că atâtea voturi va strânge, dacă asta este transparenţa”, a spus liberalul într-o conferință de presă, filmată și postată, ulterior, pe contul său de Facebook.