Sebastian Burduja solicită explicații privind finanțarea și legăturile lui Nicușor Dan cu Rusia

Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a făcut un apel către contracandidatul său independent, Nicușor Dan, cerându-i să ofere explicații cu privire la finanțarea campaniei sale electorale și la legăturile cu persoane afiliate Federației Ruse. Burduja a subliniat necesitatea transparenței în contextul actual al crizei din Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri în București, Sebastian Burduja a evidențiat preocupările sale referitoare la asocierea lui Nicușor Dan cu Matei Păun, un apropiat al acestuia cu conexiuni în Rusia și Belarus. Burduja a menționat că Matei Păun a exprimat în public opinii favorabile regimului Putin și a susținut că Occidentul a greșit în abordarea sa față de Rusia.

„Eu nu pot sta pe margine și să constat că, în ultima perioadă, se adună informațiile publice și anchetele de presă privitoare la personajul cel mai apropiat de Nicușor Dan, se numește Matei Păun. Domnul Păun are legături profunde cu spațiul estic, cu Rusia, cu Belarus, cu investiții de acolo și lucrurile acestea sunt, cum am spus, la vedere. Mai mult, s-a pronunțat constant în favoarea regimului Putin. A spus că Rusia și Statele Unite ale Americii sunt țări foarte asemănătoare. A spus că Occidentul a greșit în raport cu Federația Rusă. A spus că, pe scurt, Putin nu este chiar atât de rău”, a declarat Burduja.

Sebastian Burduja a insistat asupra necesității de a clarifica sursele de finanțare ale campaniei electorale a lui Nicușor Dan și legăturile acestuia cu persoane asociate Federației Ruse. Burduja a solicitat în mod imperativ ca Nicușor Dan să ofere clarificări rapide pentru bucureșteni.

Nicușor Dan respinge acuzațiile și oferă explicații

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a respins acuzațiile legate de finanțarea campaniei electorale, afirmând că nu există nicio legătură între finanțare și firme rusești. Acesta a subliniat că în campaniile din 2012, 2016 și 2020 a primit finanțări exclusiv de la cetățeni români, în conformitate cu legea.

„Nu există absolut nicio legătură. Și în 2012, și în 2016, și în 2020, am avut finanțări de la români, că așa spune legea, și oameni care au donat pur și simplu, asta e singura sursă de finanțare”, a răspuns Nicușor Dan la întrebările jurnaliștilor.

De asemenea, Nicușor Dan a negat implicarea firmei lui Matei Păun în campania electorală din acest an, subliniind că relația lor profesională s-a încheiat în 2016, iar în 2020 campania a fost gestionată de o firmă majoră plătită de PNL.

În ceea ce privește cheltuielile pentru campanie, Nicușor Dan a oferit detalii despre bugetul alocat publicității online și outdoor, susținând că acestea sunt conform legii și că informațiile sunt disponibile publicului.