Avarie majoră la rețeaua de termoficare a Bucureștiului

Sebastian Burduja a afirmat că situația se datorează faptului că investițiile au fost prea lente, dar și nepăsării și incompetenței și Primăriei Generale.

”Avarie majoră la reţeaua de termoficare a Bucureştiului. E normal ca într-o mare capitală Europeană, în 2024, să fie zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă? Nu. De ce se întâmplă asta? Pentru că investiţiile au fost prea puţine şi prea lente, din nepăsare şi incompetenţa Primăriei Generale.

Îmi e imposibil să înţeleg situaţia. Ne-am străduit să lansăm la Ministerul Energiei un apel de aproape 600 de milioane de euro pentru modernizarea reţelelor de termoficare. Cu Suceava deja am semnat contractul. Bucureştiul nu a pregătit niciun proiect. În acest timp, peste 1600 de tone de apă caldă se scurg prin sita ţevilor ruginite de sub Bucureşti”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Potrivit ministrului Energiei, Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului, a afirmat într-o emisiune: “nu este momentul potrivit să discutăm despre mandatul meu”.

”Dar când este? După 9 iunie, pe gustul unora. Dar acest oraş nu-şi mai permite încă patru ani în care să băltească. Şi nici zile irosite în analize sterile de sondaje, decizii amânate şi lipsă de asumare. Competitorii pentru încrederea bucureştenilor trebuie să răspundă la o simplă întrebare: ce vom face, fiecare dintre noi, pentru a schimba viaţa bucureştenilor în bine?”, a scris Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja afirmă că de câteva luni a prezentat 5 soluții clare care ar putea reduce factura de întreținere a bucureștenilor la jumătate:

  • Reabilitarea reţelei de termoficare cu fonduri nerambursabile. Ca să nu mai plătim pierderile;
  • Fuziunea ELCEN-Termoenergetica. Eficienţă mai mare, facturi mai mici;
  • Racordarea directă a ELCEN la reţeaua Transgaz, pentru că bucureştenii au plătit 3,2 miliarde de lei din 2007 şi până azi, doar pentru distribuţia gazelor, pentru câţiva kilometri de ţeavă, modernizarea CET-urilor din Bucureşti, vechi de 50-60 de ani, din care aproape 700 de milioane de euro vor fi alocaţi prin Fondul pentru Modernizare;
  • Energie geotermală pentru termoficare, studiul fiind demarat acum câteva zile de ELCEN şi Departamentul Energiei al SUA, cu prilejul vizitei sale la Washington.

”Asta înseamnă să ai un Plan. Un Plan pentru Bucureştiul Viitorului. AMR 46. Vă aştept alături să schimbăm Bucureştiul!”, a conchis Sebastian Burduja.

Lucrările de remediere a avariei sunt în curs de finalizare

Miercuri, Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. a anunțat că lucrările de remediere a avariei de la Magistrala Uranus sunt în curs de finalizare.

Conform comunicatului emis de companie, furnizarea agentului termic pentru apă caldă pentru clienții care sunt conectați la punctele termice din Sectorul 1 (aproximativ 50 de blocuri) va fi întreruptă până în data de 24 aprilie 2024, ora 23:30.

”Avaria s-a produs în zona Aleii Portocalelor, la ieşirea din CTE Grozăveşti, pe conducta Magistralei Uranus, cu diametrul de 1200mm şi o vechime de 60 de ani şi a cauzat oprirea echipamentelor aflate în funcţiune în CET Bucureşti Vest. Vă reamintim că în cursul nopţii a fost reluată furnizarea agentului termic pentru apă caldă pentru clienţii arondaţi punctelor termice din Sectoarele 5 si 6 din Capitală”, a transmis Termoenergetica.

Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica București și echipele de intervenție sunt active în permanență pentru a rezolva problemele apărute.

Pe măsură ce lucrările de intervenție se apropie de finalizare, punctele termice vor fi readuse în funcțiune mai devreme decât se estima inițial.

Pentru informații suplimentare, clienții pot accesa mesajele preînregistrate la numărul de telefon 031.9442 sau pot obține detalii la 0800.820.002, de asemenea, prin intermediul aplicației Termoalert.