Social-democrații vor o taxare mai echilibrată a capitalului

Sorin Grindeanu a precizat că, în urma întâlnirii, s-au stabilit câteva concluzii. Printre acestea se numără programarea unei reuniuni miercuri între Uniunea Națională a Consiliilor Județene (UNCJR) și premierul Ilie Bolojan. Până atunci, echipa sa va elabora un document tehnic care să susțină continuarea investițiilor în infrastructură esențială – precum rețele de apă, canalizare, gaze și drumuri.

Președintele interimar al PSD a subliniat că discuțiile trebuie să fie exclusiv tehnice, nu politice, întrucât accesul la utilități ține de condițiile minime de trai, nu de opțiuni politice.

„Sunt câteva concluzii care s-au desprins urmare a acestei întâlniri. Pe de o parte, miercuri va exista o întâlnire a UNCJR, adică a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, cu premierul Bolojan. Până atunci, colegii mei vor lucra un document tehnic în ideea de a continua investițiile pentru oameni, investițiile în apă-canal, gaz și drumuri. Miercuri, discuția trebuie să fie tehnică, în niciun caz politică, pentru că nu e politic să ai sau să nu ai apă sau drum într-o comunitate, ține de un standard de viață”, a declarat acesta.

Sorin Grindeanu a menționat că în cadrul discuțiilor tehnice s-a abordat și tema pachetului 2 de măsuri fiscale. El a prezentat stadiul actual al acestuia și a afirmat că există un consens privind necesitatea unei abordări diferite în cazul unei noi asumări de răspundere.

Acesta a propus ca, într-o primă etapă, să se adopte rapid o asumare de răspundere pentru eliminarea privilegiilor, idee agreată de toți participanții. În schimb, partea a doua, care include măsuri fiscale mai complexe, necesită o asumare mai atentă și o analiză aprofundată.

Președintele interimar al PSD a subliniat că discuțiile fiscale trebuie corelate cu procesul de rectificare bugetară, aflat în lucru la Ministerul Finanțelor, sub coordonarea ministrului Alexandru Nazare. Obiectivul este atingerea țintelor macroeconomice, iar măsurile din pachetul 2 ar urma să corecteze unele excese din primul pachet și să introducă o taxare mai echitabilă a capitalului, în special în cazul multinaționalelor, printr-un control mai strict asupra veniturilor și a fluxurilor de bani externe.

Grindeanu a mai adăugat că se lucrează și la o nouă lege a insolvenței, care beneficiază de sprijinul PSD și al ministrului de Finanțe.

„Al doilea punct atins tot la nivel tehnic a fost legat de măsurile din pachetul 2. Sigur că le-am prezentat în mare stadiul la zi, sigur că le-am spus și toată lumea a fost de acord că această nouă posibilă asumare de răspundere ar trebui abordată altcumva și toată lumea a fost de acord cu propunerea pe care am făcut-o.

Putem să facem mâine o asumare de răspundere pe eliminarea privilegiilor de toate tipurile și putem face foarte repede acest pachet și PSD e dispus rapid să intre în acest proces de asumare a răspunderii, dar pe partea a doua de alte măsuri fiscale, aici lucrurile trebuie să fie mai asumate.

Suntem într-o perioadă în care discutăm de rectificare bugetară pe care ministrul Finanțelor, dl Nazare, a început să o lucreze și e nevoie de discuții cu toate ministerele, să ne atingem țintele macro-economice. De acolo încolo, discutăm de măsuri fiscale din pachetul 2.

O parte trebuie să fie de îndreptare a unor excese din pachetul 1 și o parte care să se adreseze și spre ce înseamnă o taxare a capitalului, în special a multinaționalelor și o urmărire mai bună a veniturilor pe care le obțin și a taxării banilor care ies din țară.

Trebuie să vorbim și de o nouă lege a insolvenței, se lucrează la acest lucru are toată susținerea noastră dl ministru Nazare”, a spus el.

sorin grindeanu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Mălina Norocea

Sorin Grindeanu anunță o întâlnire între Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și premierul Ilie Bolojan

De asemenea, Sorin Grindeanu a anunțat că miercuri, pe 30 iulie, este programată o întâlnire între Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și premierul Ilie Bolojan. În acest context, PSD elaborează un document tehnic care vizează continuarea proiectelor de investiții în infrastructura locală, în special în rețelele de apă, canalizare, gaz și modernizarea drumurilor.

”Urmare a discuţiilor de săptămâna trecută din coaliţie, a fost nevoie să facem acele discuţii aplicate legate de Anghel Saligny, legate de proiectele pentru oameni, pentru comunităţile mici şi medii din România. Proiectele legate de apă, gaz, canal şi drumuri. Sunt câteva concluzii care s-au desprins, în urmare a acestei întâlniri.

Pe de-o parte, miercuri, va exista întâlnirea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, cu prim-ministrul Ilie Bolojan. Până atunci, colegii mei vor lucra la un document tehnic, în ideea de a continua investiţiile pentru oameni, investiţiile în apă, în canal, în gaz şi în drumuri”, a declarat acesta.

Social-democratul a subliniat că discuția programată pentru miercuri trebuie să fie de natură strict tehnică, nu politică, argumentând că „nu e politic să ai sau să nu ai apă sau drum într-o comunitate, ci ţine de un standard de viaţă absolut necesar pentru România anului 2025”.

El a adăugat că, în cadrul ședinței PSD, s-au abordat și aspecte legate de măsurile incluse în pachetul 2.

”Le-am prezentat în mare, stadiul la zi şi toată lumea a fost de acord că această posibilă asumare de răspundere ar trebui să fie abordată altcumva, şi, de asemenea, toată lumea a fost de acord cu propunerea pe care am făcut-o.

Da, putem să facem mâine o asumare de răspundere pe eliminarea privilegilor, de toate tipurile. (..) Putem să facem foarte repede acest pachet şi PSD-ul este dispus rapid să intre în acest proces de asumare a răspunderii pe eliminare a privilegilor. Pe partea a doua, cea de alte măsuri fiscal, aici, lucrurile ar trebui să fie mai aşezate”, a completat acesta.

Grindeanu a menționat că în prezent are loc un proces de analiză pentru rectificarea bugetară, la care Ministerul Finanțelor a început deja să lucreze, subliniind că este necesară o consultare amplă cu toate ministerele implicate.

”Să ştim unde ne aflăm, să ştim ceea ce ne propunem până la sfârşitul anului, astfel încât să ne atingem toate ţintele macro-economice. De acolo încolo, discutăm de măsuri fiscale din pachetul doi, care, din perspectiva noastră, sunt de două tipuri.

O parte, şi le-am mai spus, trebuie să fie de îndreptare a anumitor excese din pachetul unu, şi, în al doilea rând, măsuri care să se adreseze şi spre ceea ce înseamnă taxarea capitalului, în special a multinaţionalelor şi o urmărire mai bună a veniturilor pe care le obţin şi a preţurilor, şi a taxării transferurilor, sau a banilor care ies din ţară”, a spus el.

Potrivit liderului PSD, ”trebuie să vorbim şi de o nouă lege a insolvenţei şi lucrează la acest lucru”. Acesta a adăugat că ministrul Alexandru Nazare beneficiază de toată susținerea PSD. Grindeanu a mai precizat că a avut vineri o întâlnire cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, în cadrul căreia a transmis un set de propuneri.