Vasile Barbu critică măsurile de austeritate luate de guvernul Bolojan

Vasile Barbu critică deciziile luate de Ilie Bolojan, sugerându-i acestuia să nu se concentreze exclusiv pe pierderile financiare. Potrivit lui, cea mai valoroasă resursă din sistemul de sănătate o reprezintă medicii, specialiștii în medicină și sănătate publică.

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților avertizează că exodul medicilor va fi semnificativ, iar în cele din urmă cel mai afectat va fi pacientul, deja confruntat cu un sistem de sănătate greoi, birocratic și marcat de numeroase deficiențe.

Vasile Barbu a mai afirmat că măsurile adoptate de guvernul condus de Ilie Bolojan sunt implementate într-un mod haotic, fără fundament solid și fără realizarea unei analize de impact. În opinia sa, această abordare riscă să genereze eșecuri majore și pierderi considerabile pentru sistemul sanitar.

„Nu putem fi încrezători, pentru că noi cunoaștem sistemul de sănătate. Discutăm cu aproape toate palierele, știm opiniile, știm ce se poate face. Nu acestea sunt soluțiile, mă refer la cele sugerate de primul ministru, care habar n-are de sistemul de sănătate, îl tratează ca pe ceva de la primărie, ca pe o canalizare.

Ministrul Sănătății vine cu soluții, atacă lucrurile care sunt, într-adevăr sensibile, dar le atacă de la efect, nu de la cauză. Ne uităm cum foarte multe soluții sunt ocolite, sunt aplicate pompieristic fără o justificare, fără o fundamentare, fără o  analiză de impact, ceea ce ar putea duce la eșecuri serioase, la pierderi enorme în sistemul de sănătate.

Îi reaminesc premierului că nu trebuie să se gândească doar la pierderile financiare. Cea mai importantă, cea mai prețioasă resursă în sistemul de sănătate este medicul, specialistul în medicină și în sănătate publică. Acești oameni sunt cei care țin sistemul de sănătate. Iar noile măsuri atacă exact în această zonă pe care societatea a pregătit-o foarte greu, a format-o în timp. Practic, sunt necesari aproape 16 ani ca să poți să formezi un medic experiență”, a declarat el pentru Gândul.

În acest context, Vasile Barbu a subliniat și rolul esențial al furnizorilor și al rețelelor de aprovizionare, elemente indispensabile pentru buna funcționare a sistemului de sănătate.

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților consideră că stoparea risipei și a furtului din sistemul sanitar este absolut necesară, însă avertizează că acest lucru trebuie realizat prin măsuri clare, bine fundamentate, și prin eliminarea reală a relațiilor de tip clientelar și a influențelor nepotrivite din structurile medicale.

„Să știți că și furnizorii de produse medicale, de servicii medicale se formează și ei în timp. Este o altă infrastructură de care sistemul trebuie să țină cont, să o protejeze, pentru că dacă o pierdem, este foarte greu să refacem rețelele de aprovizionare cu materiale ieftine, de calitate și în timp util. Este foarte important să ținem cont de toate aceste paliere ale sistemului de sănătate. Nu este corect să vină domnul Bolojan, care habar nu are de sistemul de sănătate, și să zăpăcească întregul sistem, folosindu-se foarte mult această sperietoare, că vezi doamne, se fură mult.

Se fură, dar nu așa se face stoparea, sunt alte soluții manageriale care pot fi aplicate pentru stoparea rispei, a găurilor negre. Pentru că nu noi, pacienții, nu medicii și nu managerii de spitale au promovat și format acest obicei prost, ci nevestele și amantele președinților de Consilii Județene, a celor din Direcțiile de Sănătate Publică din tot felul. Este vorba de sinecuri, acolo trebuie să se facă curățenie. Dacă sistemul va scăpa de aceste persoane care parazitează sistemul de sănătate, automat și în restul sistemului se va face curățenie.

Nu trebuie să spunem să dăm acum norme la medici. Vă dau un exemplu care este absurd. Nu poți să pui un chirurg să opereze în fiecare zi. El are nevoie de timp să pregătească o operație. Uneori, din diverse motive, nu se poate face operația în ziua respectivă. Nu este așa de simplu cum spune domnul Bolojan, că nu dai cu lopata să astupi găurile-n asfalt, vorbim despre ceva mult mai complex. Este vorba despre viața oamenilor care au de suferit.

Este afectată grav siguranța pacienților, atunci când mergem pe soluții heirupiste și atunci când presezi un medic cu aceste norme. La ora actuală există proceduri, numai că ei trebuie să le aplice. Cine nu le aplică? Vă spun eu cine, sinecuriștii din spitale, aduși de diverse pile”, a spus acesta.

200 de pacienți așteaptă să fie consultate de premierul Ilie Bolojan

Vasile Barbu atrage atenția asupra lipsei unui plan concret și sustenabil pentru actualul sistem de sănătate, afirmând că în locul unor soluții reale, autoritățile oferă doar declarații fără substanță, care nu fac decât să amplifice haosul din sistem.

El subliniază că, în contextul actual, este nevoie mai mult ca oricând de profesioniști dedicați și competenți în domeniul sănătății, un sector esențial în care nu ne putem permite experimente sau decizii pripite, deoarece miza este viața oamenilor.

„Cea mai stringentă problemă este nesiguranță. S-a creat în rândul profesioniștilor și a managerilor de spitale care fac într-adevăr management – pentru că sunt și oameni care-și fac treaba. Dar, cred că cel mai rău lucru la ora actuala este panica. Nesiguranța zilei de mâine pentru medic.

Orice ofertă din sectorul privat este acceptată, chiar și de către medicii care altădată nu voiau să meargă în privat din exterior. Este o criză de medici la ora actuală și în Anglia și în Franța, așa că foarte mulți dintre medici vor fi cooptați acolo pentru că li se vor oferi, pe lângă salarii, și siguranță în activitate, de dotare, de sprijin profesional.

Există riscul să plece iar un val foarte uriaș de medici. A doua problemă este lipsa de finanțare, pentru că deja o criză prelungită de finanțare a sistemului. Faptul că acum Casa de Asigurări de Sănătate nu are niciun ban, are datorii foarte mari la furnizori, furnizorii și ei între ei au datorii mari la alți furnizori, inclusiv cei externi. Este un lanț între care trebuie lăsat să curgă liniștit, să curgă profesionist, să curgă natural și să nu vii cu picioarele să dezechilibrezi întregul sistem.

Și o altă mare problemă o avem, pentru că sindicatele din medicină și nu numai, nu am nicio forță, de parcă pur și simplu de parcă n-ar insista. Premierul Bolojan n-a discutat niciodat[ cu organizațiile de pacienți. Singura organizație de pacienți cu care s-a întâlnit cu ministrul Sănătății a fost Asociația Pacienților Cronici – care nu a fost invitată, ci a participat împreună cu ministrul la niște evenimente pe anumite teme a pacienților cronici.

Deși bate toba că pacientul este respectat, că pacientul este consultat, reamintesc că există în țară peste 200 de organizații de pacienți care trebuie consultate neapărat, pentru că fiecare are problemele sale. Ceea ce fac ei acum, nu fac reformă, nici financiară, ci vor zăpăci lucrurile de așa natură, încât costurile vor fi foarte mari în perioada următoare”, a spus acesta.

Costurile de îngrijire ale unui pacient în paliație sunt extrem de mari, afirmă Vasile Barbu

Vasile Barbu afirmă că, în sectorul sănătății, este esențială asigurarea continuității, mai ales în contexte de criză. Potrivit acestuia, este nevoie de o conducere stabilă, exercitată de persoane care înțeleg profund mecanismele sistemului și care pot interveni eficient pentru a-l optimiza. Astfel, s-ar putea reduce pierderile, s-ar limita suferința pacienților și s-ar preveni degradarea gravă a sistemului de sănătate.

„Avem probleme serioase în sistemul de sănătate, nu numai pentru pacienții cu cancere. Acuma toată lumea bate toba pe cancere și se face asta în mod populist, pentru că lumea este mai sensibilă la pacientul cu cancere. Dar, avem accidentele vasculare, avem insuficiența cardiacă, avem probleme legate de musculatura pacientului, afecțiuni nusculolo-scheletice, avem probleme legate de incapacitate digestivă,  sunt bolile profesionale, toate aceste boli au fost neglijate. Nu se se face o analiză, un status al pacientului.

Costurile de îngrijire ale unui pacient în paliație sunt foarte mari. Pe urmă, îngrijirea medicală la domiciliu pe bolile acute, este iar o problemă sau pe bolile cronice. Recuperarea medicală care este neglijată total în momentul de față, plătită foarte prost și numai pacientul care plătește din propriul buzunar recuperarea mai poate să facă recuperare medicală în România. Sunt foarte multe nevoi.

Noi nu avem acces  la medicamentele inovative care se practică în Europa. Nu știu ce furnizori din Europa va da României, care spune că nu are cu ce să plătească, din acea porție limitată de medicamente speciale. Sunt probleme de relaționare între spitale, relaționare între medici, este o atmosferă de nedescris.

Boala dă complicații dacă nu este tratată la timp. Plus că sunt pacienți care au boli cu suferință foarte mari, durere, cu incapacitate de a mânca, de a munci, de a se deplasa, de a se întreține. Și atunci ai nevoie să-i pui mai repede pe lista de așteptare. La noi nu există listă de așteptare reglementată”, a conchis el.