Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avut o părere tranșantă în ceea ce privește pensiile de serviciu. Într-un interviu acortat în exclusivitate pentru Digi 24, Grindeanu a declarat că e nevoie de o „soluție radicală” în ceea ce privește pensiile speciale: eliminarea totală a acestora.

Ministrul Transporturilor a spus, la Interviurile Digi24.ro, că militarii nu trebuie incluși în categoria „specialilor”, dar a dat ca exemplu magistrații, care pot ieși la pensie la 50 de ani, cu niște venituri foarte mari.

„Părerea mea personală – am transmis-o și colegilor mei de partid – trebuie adoptată soluția radicală: fără pensii speciale. Dar deloc. Nu merge altfel această chestiune. Asta este părerea mea. Aceste lucruri trebuie eliminate total”, a spus Grindeanu.

„Dacă nu se va adopta această chestiune, eu nu văd la ce soluție se va ajunge ca acele 3 miliarde să nu fie retrase. România nu își permite să piardă 3 miliarde din PNRR. Îmi susțin această soluție. Sigur că o să îmi atrag critici, dar eu cred că altă variantă nu merge”, a continuat el.

Militarii nu trebuie să fie incluși la categoria pensii speciale

Sorin Grindeanu spune că pensiile militarilor nu trebuie incluse în categoria pensiilor speciale. „E o discuție corectă pe fond, aceea de a separa militarii care sunt într-o formă nu neapărat speciali, care au fost în teatre de război și care nu ar trebui să fie în categoria aceasta. Ar trebui să extragem această zonă”, a explicat ministrul.

„Dar nu mi se pare normal pe zona asta de justiție să se iasă la pensie la 50 de ani, sau chiar mai devreme. Și pe alte zone. Când ajungi la 50 de ani chiar ai experiență care să ducă la un act mai bun și acțiuni mai bune în justiție. Și nu e vorba doar de vârsta de pensionare.

E vorba și de cuantumul acestor pensii. Care, ce să vezi, de fiecare dată când vorbim de chestiuni din justiție e neconstituțional”, a adăugat Grindeanu.

Modificările din Legea Pensiilor nu sunt pe placul Comisiei Europene

Surse guvernamentale au precizat pentru că modificările la Legea Pensiilor, cele trecute prin Senat deja, nu sunt pe placul Comisiei Europene.

Așadar, coaliția de guvernare este acum nevoită să o ia de la zero și trebuie să respecte indicațiile trecute în raportul Băncii Mondiale.

Aceleași surse au mai spus că ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Marius Budăi, s-a văzut cu reprezentanții Comisiei Europene, cei care i-au transmis că această variantă a legii nu respectă jalonul din PNRR. Dacă nu respectă jalonul, atunci România riscă să piardă bani.