Potrivit datelor oficiale, în țara noastră au fost 5 milioane de pensionari în 2022, în scădere cu 75.000 față de anul precedent.

Chiar și în creștere față de anul trecut, pensiile nu țin pasul cu inflația. Deși pensia medie lunară a crescut cu 11.3% până la 1.855 de lei, potrivit datelor oficiale ale INS (Institutului Național de Statistică), pensia românilor rămâne mică și puțini își permit alte cheltuieli decât cele pentru medicamente sau mâncare, în condițiile în care inflația e mai mare decât creșterea pensiilor.

În 2022, numărul mediu de pensionari asigurați de stat a fost de 4.607 milioane de persoane, o scădere cu 47.000 față de anul precedent. Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 1.775 de lei în 2022, în timp ce raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limita de vârstă cu stagiu complet de cotizare (adică fără impozit și contribuție de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 51.6%, comparativ cu 53% în 2021.

Teleorman și Vaslui – au cei mai mulți pensionari

Conform INS, „indicele pensiei medii reale a pensionarilor de asigurări sociale de stat, calculat ca raport între indicele pensiei nominale nete pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 96,6%”.

În 2022, comparativ cu 2021, pensia medie lunară a crescut cu 11.3%, însă a fost o creștere mai mică în comparație cu inflație, astfel că nu toți pensionarii au simțit această creștere. Desigur, există zone în România unde pensiile sunt mai mari, iar alte județe unde pensionarii sunt cei mai săraci din țara noastră.

Potrivit datelor INS, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 la 10. Cifrele sunt variabile în funcție de zona geografică, de exemplu în Ilfov raportul e de doar 4 la 10, în timp ce în Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Giurgiu, Mehedinți și Neamț raportul e de 13-10.

Situația e diferită și în Vaslui cu 14 pensionari la 10 salariați sau Teleorman, cu 15 pensionari la 10 salariați.

Cele mai mici pensii în medie au fost înregistrate în Botoșani (1.409 lei), Giurgiu (1.419 lei) sau Vrancea (1.426), la pol opus fiind Hunedoara (2.357 lei), București (2.250 de lei) și Brașov (2.085 de lei).

În România, 1,175 milioane de oameni au pensia minimă garantată de stat, dintre care 124.000 de persoane sunt foști agricultori și 24.900 de persoane sunt foști angajați ai sistemului militar.

Pensiile mai cresc o dată în 2023

În luna martie a acestui an, ministrul Muncii, Marius Budăi, lăsa să se înțeleagă că pensiile vor mai crește o dată, însă nu a putut să avanseze o dată exactă.

”Lucrăm în acest moment și într-o zi, două voi duce în coaliție două propuneri pentru noua lege a pensiilor. Asta este foarte important, plecând de la analiza pe Legea 127, lucrăm la programul de guvernare.

Mi s-a adresat această întrebare de foarte multe ori. Nu o evit însă, din respect pentru seniorii României, nu o să avanseze vreo dată pentru că nu vreau să avanseze o dată sau o sumă care să vină şi să aducă o speranță părinților şi bunicilor noștri și ulterior să n-o îndeplinim.

Și de altfel, știți că am mai anunțat creșteri de pensii și colegii mei mi-au cerut demisia. Din coaliție. De fapt, mi-au cerut demisia şi când voiam să negociez PNRR, când le spuneam că sunt prostii. În fine, sunt amintiri mai puțin plăcute dintr-o viață politică”, a declarat Marius Budăi.