Surse guvernamentale au precizat pentru stiripesurse.ro că modificările la Legea Pensiilor, cele trecute prin Senat deja, nu sunt pe placul Comisiei Europene.

Așadar, coaliția de guvernare este acum nevoită să o ia de la zero și trebuie să respecte indicațiile trecute în raportul Băncii Mondiale.

Aceleași surse au mai spus că ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Marius Budăi, s-a văzut cu reprezentanții Comisiei Europene, cei care i-au transmis că această variantă a legii nu respectă jalonul din PNRR. Dacă nu respectă jalonul, atunci România riscă să piardă bani.

Sursele spun că actuala coaliție de guvernare va face așa cum a cerut Comisia Europeană.

Legea Pensiilor prevede economii limitate

În punctul de vedere pe care Comisia Europeană l-a trimis Guvernului României se arată că acest proiect de lege privind pensiile de serviciu prevede ”economii foarte limitate și nu ar aborda suficient sustenabilitatea fiscală și, în special, echitatea”.

Experții CE au mai spus că nu este îmbunătățit caracterul contributiv al sistemului decât foarte puțin.

Proiectul de lege privind pensiile de serviciu a fost evaluat de Comisia Europeană, iar evaluarea preliminară a acesteia sugerează că nu îndeplinește standardele necesare. În consecință, oficialii europeni „recomandă cu tărie” ca noua legislație să nu fie adoptată în Parlament până când nu vor fi încorporate evaluările studiului de impact realizat de Banca Mondială.

”Pe baza evaluării de impact a Băncii Mondiale, actualul proiect de lege privind pensiile speciale are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile. Cu cât economiile care decurg din revizuirea pensiilor speciale sunt mai mici, cu atât mai puțin spațiu de manevră va avea guvernul pentru a crește gradul de adecvare a pensiilor publice”, spun experții europeni.

„Proiectul de lege prevede în continuare perioade de cotizare substanțial mai mici decât cele din sistemul general pentru aproape toate categoriile, iar prestațiile de pensie se calculează pe baza veniturilor obținute într-un număr foarte limitat de ani”, conform observațiilor Comisiei Europene.

Pensiile militare nu sunt reduse semnificativ

Oficialii europeni consideră că actualul proiect de lege privind pensiile militare nu reduce semnificativ cheltuielile cu pensiile și recomandă, în schimb, luarea în considerare a două opțiuni propuse de Banca Mondială.

Prima opțiune este rata de înlocuire a veniturilor de 45%, iar cea de-a doua este baza de venituri pentru întreaga carieră. Ambele opțiuni ar alinia pensiile speciale la principiul contributivității și ar îmbunătăți echitatea.

Comisia Europeană sugerează că luarea în considerare a veniturilor din carieră ca bază pentru pensiile militare ar fi opțiunea preferată și că alinierea indexării pensiilor militare la cea a sistemului general ar asigura beneficii adecvate în viitor.

Pensiile magistraților trebuie să respecte principiul contributivității

Experții europeni au declarat că pensiile judecătorilor și procurorilor ar trebui să fie aliniate la principiul contributivității și să fie mai echitabile prin luarea în considerare a unei vechimi mai mari în muncă, a unor cuantumuri mai mici ale pensiilor și prin alinierea indexării la sistemul general, în ciuda deciziilor Curții Constituționale care limitează modificările care pot fi făcute. Cu toate acestea, există încă diferențe semnificative în proiectul de lege propus în ceea ce privește pensiile speciale, inclusiv criteriile de eligibilitate, beneficiul țintă și baza de calcul.

Amendamentele introduse în Senat, cum ar fi reducerea vârstei de pensionare pentru diplomați de la 65 la 60 de ani, ar exacerba și mai mult diferențele dintre categoriile de pensii speciale. Comisia Europeană subliniază că armonizarea categoriilor de pensii speciale înseamnă alinierea criteriilor de eligibilitate, a cuantumului pensiei și a bazei de calcul între diferitele categorii.