Vestea zilei despre pensii. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a vorbit despre jaloanele din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) care vizează pensiile.

Potrivit acestuia, există două jaloane despre pensii și despre sistemul de pensii. Primul dintre ele este la finalul lunii decembrie și vizează pensiile speciale, iar cel de-al doilea este la sfârșitul trimestrul I care se referă la reforma pensiilor.

„Avem două jaloane pe ceea ce înseamnă pensiile și sistemul de pensii. Un prim jalon, care este la sfârșitul lunii decembrie, pentru pensiile speciale, și un al doilea, care este la sfârșitul trimestrul I care se referă la reforma pensiilor”, a spus ministrul, la Digi24.

Ce se va întâmpla cu vârsta de pensionare

Marcel Boloș susține că în jaloane există anumite elemente de reformă în sistemul de pensii, dar și vârsta de pensionare, drept urmare, acestea vor avea un impact major în societate.

Totodată, ministrul a vorbit și despre prevederile privind pensiile speciale și pensiile ocupaționale, sau de serviciu, pe care de asemenea, nenumărați beneficiari le încasează.

„Într-adevăr, potrivit deciziei pe care o avem, de aprobare a PNRR-ului, sunt elemente de reformă sensibile care privesc sistemul de pensii de la vârsta de pensionare până la eliminarea unor facilități privind pensia anticipată. Și, desigur, avem acolo și anumite componente care țin de modul de calcul al pensiilor. Prin urmare, acest jaloane sunt cu impact în societate destul de mare și sunt destul de sensibile din acest punct de vedere.

Pe lângă faptul că în ceea ce privește legea pensiilor speciale și pensiile speciale, acestea nu le regăsim în sistemul nostru național de pensii, de serviciu sau pensii ocupaționale, care iarăși afectează un număr mare de beneficiari și acolo avem, de asemenea, ca și componentă raționalizarea pensiilor, calculul pensiilor și trecerea lor pe principiul contributivității.

Deci sunt, într-adevăr, jaloane, un fel de cartof fierbinte al Planului Național de Redresare și Reziliență. În plus, avem în față și discuțiile informale cu Comisia privind modificarea PNRR-ului. Deci, perioada care urmează este, din acest punct de vedere, o perioadă foarte încărcată”, a declarat Marcel Boloș la Digi24.

Noi discuții privind pragul de 9,4 din PIB pentru plata pensiilor

Ministrul a mai fost întrebat dacă vor exista și discuții privind pragul de 9,4 din PIB pentru plata pensiilor. În acest sens, Marcel Boloș a răspuns afirmativ.

Totodată, el a subliniat faptul că există și varianta în care se va negocia cu Comisia Europeană, astfel încât jalonul să poată fi modificat într-o altă formă, având în vedere situația de criză actuală.

”În plus față de acel prag, mai avem aceste elemente de reformă pe care vi le-am menționat și pe care va trebui, într un anume fel, să le găsim soluția. Sau există și varianta de negocieri cu Comisia pentru a arăta că avem circumstanțe obiective care ne duc spre a modifica jalonul și a-l pune într-o altă formă, care să se contextualizeze cu ceea ce avem acum în situația de criză.

Dacă mandatul din partea Guvernului și a coaliției va fi în acest sens, adică de negociere în aceste discuții informale cu Comisia și de regândire a acestui jalon în funcție de situația pe care o avem acum de parcurs”, a precizat Boloș.

Ministrul avertizează însă că autoritățile din România trebuie să fie atente la argumente, în condițiile în care Regulamentul CE este unul destul de clar în ceea ce privește modificarea țintelor din PNRR.

„Trebuie să fim foarte atenți la argumente, pentru că în Regulamentul Comisiei Europene sunt menționate aceste condiții obiective de modificare a baloanelor și țintelor, a tuturor jandarmilor și țintelor. Adică trebuie să arătăm că există cauze de natură obiective care fac imposibilă aplicarea Jalonului și în acest fel se negociază modificarea”, a explicat Boloş.

O scădere semnificativă a veniturilor pe care le-ar obține de pe urma pensiilor

Ministrul a mai fost întrebat dacă sunt șanse ca pensiile speciale să dispară în acest an. Marcel Boloș a explicat că în perioada următoare vor exista discuții, adăugând că jalonul care vizează acest tip de pensii este ”inevitabil”.

„În perioada următoare discuția aceasta o să aibă loc în Coaliție și se va lua o decizie în acest sens. Pentru acest jalon este inevitabil. Noi trebuie să punem pe masă jalonul în forma în care îl avem. Și avem mandat din partea Coaliției și a Guvernului pentru acest tip de jalon”, a arătat Marcel Boloș.

Întrebat la Digi24 dacă ar putea avea loc o amânare, ministrul a explicat că nu poate să dea un răspuns clar, însă cert este că va exista o regândire a jalonului.

„N-aș putea să spun chiar o amânare, dar sigur o regândire a jalonului cred că este necesară, fiindcă sunt anumite lucruri în jalon, care dacă se aplică, înseamnă pentru cei care intră în viitor în sistemul public de pensii o scădere semnificativă a veniturilor pe care le-ar obține de pe urma pensiilor”, a răspuns ministrul.