România a avut parte de o vară toridă. În ultimele luni, au fost zile extrem de călduroase. Totuși, din a doua parte a zilei de joi vremea s-a schimbat radical. Au început ploile. De altfel, avem parte de mai multe coduri de vreme rea și de o nouă prognoză meteo ANM.

Se schimbă vremea!

Vara 2020 a fost o vară a recordurilor de temperaturi. În multe zile au fost depăşite recordurile maxime zilnice, iar anul acesta poate fi considerat cel mai călduros an din istoria măsuratorilor meteorologice.

Sunt veşti bune şi pentru cei care şi-au prelungit vacanţele. Vara va continua cel puţin până la jumătatea lunii septembrie, însă episoadele cu vreme extremă nu vor lipsi din peisaj.

„A fost un an al extremelor meteorologice încă de la debutul lunii ianuarie şi până în prezent şi o vară a extremelor meteorologice. Nu excludem ca şi în România, anul 2020 să se alăture anilor din seria celor mai călduroşi din istoria măsurătorilor meteorologice.

Chiar şi primele zile din toamna 2020 vor aduce în atenţia noastră, mai ales pentru zonele din sudul şi sud-estul ţării, valori de 35-36 de grade Celsius. Vorbim pentru prima săptămâna 31-7 septembrie de temperaturi mai ridicate decât în mod obişnuit în aproape toată ţara, iar a doua săptămână 7-14 septembrie păstrează acelaşi semnal, din nou, pentru zona de sud şi sud-est”, a explicat Elena Mateescu, anunță Digi24.

Astăzi, conform meteorologilor, în prima parte a zilei, în jumătatea de est a ţării vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor putea lua aspect de vijelie.

Ploile vor avea şi caracter torenţial şi se vor înregistra pe arii restrânse cantităţi de apă însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar izolat, cu o probabilitate mai mare în zona de munte. Vântul va avea intensificări, local şi temporar în regiunile extracarpatice şi la munte, cu viteze mai mari în sud-est. Temperaturile maxime, în scădere faţă de ziua precedentă în sud-est, se vor încadra între 21 şi 30 de grade, iar cele minime în general între 8 şi 18 grade.

În Capitală, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse posibil însemnate cantitativ, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în prima parte a zilei. Temperatura maximă, în scădere semnificativă faţă de ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar cea minimă va fi de 14…16 grade.

Sâmbătă se schimbă vremea

În schib, sâmbătă, vremea se schimbă radical. Se va încălzi şi va fi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza la munte, unde doar izolat vor fi posibile ploi slabe de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe parcursul zilei în estul teritoriului.

Temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 31 de grade, iar cele minime între 10 şi 20 de grade, mai scăzute în depresiuni spre 8 grade. Şi las Bucureşti, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar cea minimă va fi de 14…17 grade. Duminică, 6 septembrie, căldura se întoarce în vestul şi sudul ţării. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 şi 32 de grade, iar cele minime între 11 şi 21 de grade, mai scăzute în depresiuni spre 8 grade.

Şi la Bucureşti, temperatura maximă va fi de 30…31 de grade, iar cea minimă de 15…17 grade.