ANM a emis o avertizare Cod galben de caniculă şi disconfort termic pentru Capitală și alte nouă județe din țară, valabilă pentru ziua de miercuri. Totuși, în a doua parte a săptămânii vom avea parte de o schimbare radicală a vremii.

Astfel, potrivit meteorologilor, astăzi se vor înregistra temperaturi de 36 de grade Celsius, iar de joi, sunt așteptate furtuni în mai multe zone din țară.

Potrivit ANM, în după-amiaza zilei de miercuri, în regiunile sud-estice disconfortul termic va fi accentuat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi de 33…36 de grade.

În ceea ce privește zonele vizate, avertizarea meteorologică este valabilă în județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Călărași, Giurgiu. Nici Capitala nu va scăpa, aceasta este și ea încadrată în zonele cu temperaturi caniculare.

Cum va fi vremea joi

Joi, situația se agravează. Potrivit meteorologilor, în regiunile sud-estice, după-amiaza, disconfortul termic va fi ridicat, iar pe arii restrânse indicele temperatură-umezeală(ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unități.

Totodată, mai există o informare meteo valabilă de joi ora 12:00 până vineri ora 21:00, în sud-vest, centru, nord-est și la munte, iar apoi îndeosebi în jumătatea de est a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Vine frigul

Potrivit meteorologilor, începând cu ziua de vineri, un val rece lovește Capitala. 

Astfel, începând cu joi seară, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor putea lua aspect de vijelie. Vor fi condiții pentru cantități de apă însemnate (în medie 10…15 l/mp). Temperatura minimă va fi de 18…19 grade.

Pe parcursul zilei de vineri, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse posibil însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în prima parte a zilei.

Temperatura maximă, în scădere semnificativă față de ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 25 de grade.