Autoritatea de Supraveghere Financiară propune ca polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale să fie obligatorie la vânzarea sau închirierea unui imobil. Potrivit acesteia, numărul caselor asigurate obligatoriu împotriva dezastrelor naturale este extrem de mic. Măsura este inclusă în Strategia autorității pentru perioada următoare, dar nu a fost luată încă o decizie. Doar din una din 5 locuințe este asigurată obligatoriu.

Din peste 9 milioane de locuințe, circa 1,7 milioane sunt asigurate împotriva inundațiilor, alunecărilor de teren sau cutremurelor. Autoritatea de Supraveghere Financiară propune ca o astfel de poliță să fie obligatorie la vânzarea sau închirierea unui imobil.

Reguli noi pentru închirierea sau vânzarea unui imobil

Andreea Comșa, expert imobiliar: “La vânzare ar fi mai ușor, pentru că notarii vor cere. La apartamentele vândute, noi pentru că ne ocupam de locuințe noi, evident că proprietarii și dezvoltatorii respectă regulile. La închirieri nu se respecta aceste reguli. Cred că dacă va deveni o condiție pentru închiriere și vor apărea penalizari, atunci cred că lucruruile vor intra în normal.

Propunerea se regăsește în strategia ASF pe următorii doi ani. O decizie nu s-a luat deocamdată. Numărul redus de polițe este explicat și prin faptul că primăriile nu îi sancționează pe cei care nu au o astfel de asigurare. Lipsa poliței ar trebui sancționată, potrivit legii cu amenzi cuprinse între 100 și 500 lei. Deși prețul unei asigurări pe un an este cuprins între 10 și 20 de euro, în funcție materialul din care este construită casa, oamenii spun că acesta este totuși descurajant, mai ales pentru cei cu venituri mici.
Mulți sunt la țară cu inundațiile. Acolo dezastrele sunt mai frecvente. La țară, unde au pensiile mici, nu își permit. Sunt costisitoare și nu își permit să suporte costurile. O altă problemă importantă o reprezintă lipsa informațiilor. Să se vorbească de importanța asigurărilor. Și pentru siguranța lor oamenii vor încerca să pună bani, să facă un efort să le fie lor bine.”, a spus expertul.

Municipiul Brașov este fruntaș în ceea ce privește încheierea polițelor. Aici, aproape jumătate dintre locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. La polul opus, în județele Gorj și Mehedinți, doar una din 10 locuințe este asigurată.