Guvernul de la Paris nu a fost de acord cu vânzarea grupul de distribuţie Carrefour SA, cel mai mare angajator privat din Franţa. Răspunsul dat de ministrul francez al Economiei canadienilor de la Couche-Tard nu a mai lăsat loc de interpretări.

Brian Hannasch, directorul general al Couche-Tard, spune că grupul canadian ar putea reveni cu oferta sa de 20 miliarde de dolari pentru Carrefour. Totul depinde însă de o modificare în atitudinea Guvernului francez faţă de o posibilă tranzacţie, spune oficialul grupului canadian, potrivit Reuters.

Carrefour şi siguranţa alimentară a Franţei

„Ne-ar plăcea să încheiem această tranzacţie. Dacă vom primi semnale că ar putea avea loc o schimbare de atitudine din partea Guvernului francez sau a altor acţionari importanţi. (…) Am aprecia oportunitatea de a relua discuţiile în condiţii adecvate şi plecând de la ipoteza că nu am identificat un alt mod pentru a crea mai multă valoare pentru acţionarii noştri”, a spus Hannasch la o întâlnire cu analiştii.

În urmă cu câteva zile, Couche-Tard a decis să renunţe la oferta sa, în valoare de 16,2 miliarde de euro, de preluare a grupului francez Carrefour SA. Retragerea a venit pe fondul opoziţiei exprimate de Guvernul francez, prin vocea ministrului Economiei, Bruno Le Maire. Unii politicieni francezi au apreciat că preluarea Carrefour este un subiect ce ţine de securitatea alimentară a naţiunii.

Odată cu oferta făcută pentru Carrefour, a fost pentru prima dată când Couche-Tard a luat în vizor o ţintă precisă, chiar dacă anterior compania a urmărit segmentul comerţului de proximitate. Brian Hannasch afirmă că tranzacţia ar fi catapultat grupul canadian în rândul primilor cinci mari companii de distribuţie din întreaga lume.

Ce spunea ministrul francez al Economiei săptămâna trecută?

Bruno Le Maire, ministrul Economiei, s-a opus unei eventuale preluări a grupului de distribuţie Carrefour de către rivalul canadian Couche-Tard. Declaraţia sa a dus la scăderea cotaţiei acţiunilor Carrefour cu 4,5%.

Într-un interviu acordat postului tv BFMTV, ministrul a declarat: „Poziţia mea este un nu politicos, însă este un răspuns clar şi definitiv.”

„Ceea ce este în joc este securitatea alimentară a ţării noastre… securitatea alimentară este un subiect strategic pentru ţara noastră şi de aceea nu vindem un mare retailer francez”, a susţinut Bruno Le Maire. Acesta a mai spus că „grupul Carrefour este cel mai mare angajator privat din Franţa cu aproape 100.000 de salariaţi”. În plus, grupul „este responsabil pentru aproape 20% din distribuţia de alimente în Franţa”.