Inspecție tehnică periodică (ITP) la șase luni pentru aceste mașini

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a dat undă verde legii care validează Ordonanţa Guvernului 3/2024, ce aduce modificări în legislaţia privind transportul rutier.

Prin urmare, vehiculele cu viteză redusă, adică cele care au o viteză maximă constructivă de până la 25 km/h, sunt scutite de obligaţia de a fi supuse inspecţiei tehnice periodice (ITP).

În plus, se instituie o frecvență de inspecție tehnică la fiecare șase luni pentru toate autovehiculele care operează în sectorul de închirieri auto, indiferent dacă sunt utilizate pentru transportul în regim de închiriere sau pentru serviciul de închiriere.

Scopul acestei reglementări este:

  • să clarifice procedurile referitoare la inspecția tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România
  • să stabilească cerințele pentru atestarea profesională a personalului specializat în domeniul transporturilor rutiere
  • și să alinieze anumite dispoziții referitoare la încheierea și executarea contractelor de transport pentru transporturile efectuate în țară

Aceste modificări aduc o excepție de la cerința de a efectua inspecția tehnică periodică (ITP) pentru vehiculele cu viteză redusă. Aici intră:

  • mașinile cu o viteză maximă constructivă de până la 25 km/h
  • vehiculele cu șenile
  • tramvaiele
  • și cele cu tracțiune animală

Inspecție tehnică periodică o dată la șase luni pentru mașinile RENT CAR

De asemenea, se introduce obligativitatea efectuării inspecției tehnice la fiecare șase luni pentru toate autovehiculele utilizate în sectorul de închiriere auto, indiferent dacă sunt destinate transportului în regim de închiriere sau pentru serviciul de închiriere.

În plus, legea promulgată de către președinte clarifică unele aspecte referitoare la examinarea persoanelor care doresc să obțină atestarea inițială pentru conducători auto în transportul de persoane sau de mărfuri.

masini soferi trafic rovinieta 2024
SURSA FOTO: Dreamstime

ITP, obligatorie pentru toți

Reamintim că inspecția tehnică periodică (ITP) este obligatorie pentru toți șoferii. Aceasta are rolul de a garanta că vehiculul este sigur pentru circulație și de a reduce riscul de accidente. Defectele ascunse pot periclita siguranța și pot duce la pierderea dreptului de a conduce.

Printre piesele care pot cauza probleme la inspecția tehnică periodică (ITP) se numără:

  • filtrul de particule
  • și nivelurile de fluide, cum ar fi uleiul, lichidul de răcire și lichidul de frână

Este esențial să verificăm aceste componente pentru a ne asigura că mașina funcționează corect și pentru a trece cu succes de ITP.