În urmă cu o săptămână, FDA a dat OK-ul pentru vaccinarea persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste. Anterior, vaccinul a fost autorizat pentru utilizare de urgență. Potrivit npr.org, CDC a constatat din nou că dovezile privind beneficiile vaccinului au devenit tot mai puternice.

Anafilaxia și miocardita

Conform datelor colectate până acum, se analizează două lucruri. În primul rând anafilaxia, o reacție alergică severă pe care oamenii o pot avea după vaccin, dar incidența ei a scăzut la jumătate. Acum se observă la aproximativ cinci persoane pentru fiecare milion de doze administrate.

Există, de asemenea, miocardita, o inflamație rară a inimii care afectează unii tineri, în special bărbați sub 30 de ani. După câteva sute de cazuri studiate, s-a obsrvat că miocardita, se rezolvă destul de repede.

Cel mai recent studiu CDC estimează că acum capacitatea vaccinurilor anti-Covid de a proteja oamenii de spitalizare este între 75% și 95%.

Pentru persoanele mai în vârstă de 75 de ani, eficacitatea vaccinurilor a înregistrat cea mai mare scădere, de la peste 90% la 80% între lunile iunie și iulie.

Vaccinarea cu a treia doză, o prioritate

Sara Oliver, membră a Comitetului CDC a subliniat că persoanele cu risc de boli severe ar trebui să reprezinte o prioritate de vaccinare cu o a treia doză.

Pfizer și BioNTech au cerut autorităților de reglementare federale să aprobe o a treia doză de vaccin pentru toți americanii eligibili, pe măsură ce eficacitatea vaccinului scade. Președintele Joe Biden a declarat că autoritățile de reglementare americane analizează administrarea dozelor de rapel Covid la cinci luni după prima vaccinare.

Sursă foto: Dreamstime