Nici o formă a ivermectinei nu a fost aprobată de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) pentru tratarea sau prevenirea Covid-19 la om, potrivit NBC News.

Apel al autorităţilor privind auto-medicaţia

FDA face apel la oameni să nu mai ia medicamente veterinare pentru a trata sau preveni Covid-19, după ce au primit informații despre pacienți care au fost spitalizați după „auto-medicație cu ivermectină, destinată cailor”, potrivit agenției federale.

„Nu sunteți un cal. Nu sunteți o vacă. Serios. Opriți-l”, a scris FDA pe Twitter, explicând de ce medicamentul poate fi nesigur pentru oameni.

Ivermectina, care nu este un medicament antiviral, este utilizată în general pentru tratarea sau prevenirea paraziților la animale.

„Aceste medicamente pentru animale sunt adesea foarte concentrate, deoarece sunt utilizate pentru animale mari, cum ar fi caii și vacile, care cântăresc mult mai mult decât un om”, se arată în actualizarea FDA.

Asemenea doze mari pot fi extrem de toxice pentru om.

Ce efecte are supradoza de ivermectină?

Supradoza de ivermectină poate avea ca efecte greața, vărsăturile, diareea, tensiunea arterială scăzută, amețeli, probleme de echilibru, convulsii, comă și poate provoca chiar decesul, potrivit FDA.
Mai mult, „multe ingrediente inactive găsite în produsele de origine animală nu sunt evaluate pentru utilizare la oameni”, a avertizat FDA.

Agenția spune că a fost forțată să lanseze un avertisment în ceea ce privește consumul de ivermectină în urma „multor dezinformări” legate de medicament.

Un studiu israelian recent susține însă că ivermectina ar putea reduce drastic transmiterea Covid-19. Jerusalem Post” a prezentat un studiu ştiinţific israelian care tinde să dovedească faptul că medicamentul ar putea reduce considerabil transmiterea coronavirusului.