Având în vedere dezbaterile din spațiul public și în special în media, privind utilizarea ivermectinei pentru profilaxia și tratamentul infecției cu SARS-CoV-2, Colegiul Medicilor Veterinari face apel la populație să renunțe la intenția de a achiziționa medicamente veterinare ce conțin ivermectină din cabinetele și farmaciile veterinare, se arată în comunicatul transmis.

Medicii veterinari nu au compețente legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate de către oameni.

Medicamentele veterinare sunt destinate exclusiv utilizării la animale

Toate medicamentele veterinare autorizate de către autoritățile veterinare române sau de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparține exclusiv autorităților competente.

Trebuie precizat că medicamentele veterinare în afara de ivermectină pot conține și alte substanțe active și excipienți, ale căror efecte asupra sănătății oamenilor, în cazul utilizării lor, nu sunt cunoscute.

Medicamentele veterinare care conțin ivermectină se eliberează doar pe bază de rețetă veterinara, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul și a pus un diagnostic prezumtiv. Medicii veterinari nu pot onora și elibera medicamente veterinare în baza rețetelor emise de către un medic uman.

Medicii veterinari care eliberează prescripţii medicale veterinare cu regim special menţionează seria şi numărul acestora în registrul de consultaţii şi tratamente si trebuie să utilizeze parafa prevăzută în Statutul Medicului Veterinar şi să deţină un atestat de liberă practică valid. Medicul veterinar este obligat să prescrie doar cantitatea necesară pentru efectuarea completă a tratamentului în cauză, în funcție de specie, greutate, doza și durata tratamentului.

Nu utilizați medicamente veterinare în baza propriei decizii

Utilizarea altor formulare în afara celor prevăzute de legislatia în vigoare pentru prescrierea medicamentelor veterinare, precum şi eliberarea fără prescripţie medicală a acestora, atrag răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate.

Colegiul Medicilor Veterinari întelege starea emoțională a populației și recomandă ca cetățenii să nu utilizeze medicamente veterinare ce conțin ivermectină în baza propriei decizii, ci să apeleze în mod obligatoriu la un medic uman.