Majoritatea australienilor sub 50 de ani vor primi vaccinul Pfizer, preferat de persoanele din această grupă de vârstă, scrie TheConversation.

Acest lucru se bazează pe sfaturile Grupului consultativ tehnic din Australia privind imunizarea, în urma apariției unor cazuri, sporadice, de coagulare a sângelui după vaccinul AstraZeneca.

În Australia, vaccinul Pfizer a fost aprobat pentru utilizare la persoanele cu vârsta peste 16 ani. Sunt necesare două doze, cu un decalaj de cel puțin trei săptămâni între ele.

Aproape două treimi dintre vaccinați nu au raportat reacții după prima doză

AusVaxSafety a colectat și actualizat periodic datele privind siguranța vaccinului de la australienii care s-au imunizat fie cu Pfizer, fie cu AstraZeneca.

Până la 30 mai, peste 245.000 de persoane au răspuns la chestionare privind efectele secundare după ce au făcut prima doză de vaccin Pfizer și peste 140.000 de persoane au răspuns după doza a doua.

Aproape două treimi dintre cei chestionați nu au raportat reacții după prima doză, iar 40% nu au raportat reacții după a doua doză. Efectele secundare cele mai frecvente au inclus dureri de cap, dureri musculare și oboseală, în special după a doua doză.

Efectele secundare au apărut de obicei în primele 24-48 de ore după vaccinare. Potrivit AusVaxSafety, acestea durează de obicei între două până la trei zile. Aproape toți cei care au avut reacții adverse revin la o stare bună la o săptămână după vaccinare.

Reacțiile alergice

După vaccinul Pfizer, mulți au suferit anafilaxii. În general, se estimează că anafilaxia apare la aproximativ cinci persoane pe milion de doze de vaccin Pfizer administrat. Anafilaxia are loc aproape întotdeauna în primele 15 minute până la jumătate de oră după vaccinare.

Anafilaxia este ușor tratată cu o injecție cu adrenalină, efectuată de către personalul medical din centrele de vaccinare, iar persoanele se recuperează rapid.

Recent, au existat rapoarte, în special din Statele Unite și Israel, despre apariția miocarditei (inflamație cardiacă) și pericarditei (inflamație a mucoasei inimii) după vaccinul Pfizer.

Cu toate acestea, nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între vaccin și miocardită. O serie de studii în curs de desfășurare în țări precum Israel, Regatul Unit și Statele Unite caută să vadă dacă există o legătură între miocardită și vaccinul Pfizer.