Anunțul momentului pentru șoferii din România. Se schimbă plăcuțele de înmatriculare. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că începând cu ziua de luni, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor vor elibera „numere verzi”, valabile pentru autovehiculele care au zero emisii de CO2.

Sursa citată precizează că aproximativ 17.000 de astfel de vehicule sunt înmatriculate în România și vor avea numere de culoare verde conform noilor reglementări.

„În acest sens, cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice, înmatriculate în România, conform datelor deţinute de DRPCIV, pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, luni.

Cine poate solicita ”numerele verzi” de înmatriculare?

Menționăm faptul că precizările MAI vin după ce la finele lunii aprilie a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde, pentru maşini electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

În ceea ce privește modificările numerelor de înmatriculare, conform legii, acest măsură are ca scop asigurarea vizibilităţii acestor categorii de vehicule în traficul rutier.

Totodată, se dorește și stimularea introducerii pe piață a cât mai multor autovehicule nepoluante, dar și inițierea unui cadru legal care să poată să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică.

Care este scopul ”numerelor verzi”

„Această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilităţii acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piaţă a autovehiculelor de transport nepoluante, iniţierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă faţă traficului intens, precum şi protejarea mediului înconjurător”, arată sursa citată.

Referitor la situația mașinilor electrice care sunt deja înmatriculate, MAI precizează că în acest sens, posesorii pot solicita la cerere preschimbarea plăcuțelor și acordarea ”numerelor verzi”. Acest lucru a putut fi făcut la intrarea încă de la intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.

Sursa citată mai precizează că la momentul actual, DRPCIV evaluează şi monitorizează activităţile desfăşurate de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, la nivel naţional.