Numerele de înmatriculare auto în România sunt formate dintr-o bandă verticală albastră (banda europeană standard) pe partea stângă a plăcii unde sunt prezentate cele 12 stele ale Uniunii Europene şi codul de ţară RO, în continuare urmează o suprafaţă albă, cu scris negru, în care apare codul de judeţ şi o combinaţie de două sau trei cifre şi trei litere.   

Numere speciale: MAI – Ministerul de Interne (Poliţie, Jandarmerie, Prefecţii judeţelor); A – Armata; CD – Corp Diplomatic; TC – Transport Consular; FA – Forţele Armate; ALA – Aviaţie.   Există şi cazuri în care combinaţiile sunt restricţionate sau blocate. Asta se poate întâmplă la solicitatea unei instituţii, atunci când combinaţia are semnificaţii obscene, şi la refuzul repetat de ridicare al unui număr din partea cetăţenilor. 

Alte combinaţii interzise sunt cele blocate în urmă solicitărilor de către diverse instituţii pentru uzul propriu al acestora: Poliţia Română (POL); Camera Deputaţilor (DEP); Senat (SNT), Serviciul Român de Informaţii (SRI), Guvernul României (GUV). 

Combinaţiile interzise de numere de înmatriculare sunt cuprinse într-un dicţionar al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.    

Un alt caz de blocare este cel bazat pe refuzul repetat al cetăţeanului de a ridica un număr care îi este repartizat prin intermediul calculatorului. Exemple de astfel de combinaţii: BOT, BOU, BOY, GAI, JAF, WCC, JEG. Aceste refuzuri repetate sunt semnalate Direcţiei care după o analiză le include în dicţionarul de combinaţii blocate. În plus, este important de ştiut că nu se eliberează numere care încep cu literă I sau O, deoarece ele pot fi confundate cu 1 şi 0. De asemenea, sunt interzise şi combinaţiile III, OOO pentru a nu creă confuzii. De cealaltă parte, HEL, IAD, GOD sau WST sunt printre cele mai dorite numere de inmatriculare.

SURSA: adevarul.ro