Cum vor fi recalculate pensiile românilor? Raluca Turcan a fost prezentă, miercuri seara, la TVR 1, în cadrul emisiunii România9. Acolo, ministrul Muncii și Protecției Sociale a vorbit despre recalcularea pensiilor.

”În acest moment aș putea spune că pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare. Legea care a fost vânturată în fața pensionarilor va fi cel mai probabil prorogată pentru că, în paralel cu calcularea pensiilor, să pregătim o nouă lege a pensiilor care să aducă echitate în sistemul de pensii. Anul viitor pensiile urmează să intre la plată în acest sistem nou.”, spune ministrul Muncii.

”Mâine voi declanșa ceea ce trebuia făcut din iulie 2019, să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite toate dosarele de pensie.”, a mai adăugat Raluca Turcan.

Cum vor fi recalculate pensiile românilor?

Raluca Turcan a explicat că recalcularea pensiilor nu prevede scăderi ale sumelor. Ministrul Muncii a explicat că persoanele care vor ieși pe formula de contributivitate cu o pensie mai mică vor rămâne la același nivel al pensiei.

”Nu se operează scăderi de pensii se realizează o recalculare pentru a introduce mai mulți indicatori care să introducă contributivitatea. Cei care au ieșit pe formula de contributivitate cu pensii mai mici vor rămâne la același nivel al pensiei.”, spune ministrul.

”Mai sunt tot felul de tipuri de beneficii pe care oamenii le-au avut în decursul timpului și care nu sunt luate în calculul actual al pensiilor. Nicio pensie nu va scădea”, adaugă șefa de la Muncă.

Raluca Turcan a mai spus că, în ceea ce privește contributivitatea, există disproporții uriașe și subliniază că pentru unii români s-au luat în calcul anumite sporuri și s-a creat un dezechilibru. În plus, ministrul a mai spus la TVR 1 că pensiilor vor fi recalculate pe o nouă formulă care nu poate fi făcută public încă.

”Pensiile vor fi recalculate pe o formulă care va fi introdusă în legea pensiilor. Până când nu voi discuta această formulă nu o voi putea face publică”, spune ministrul.

Aceasta a mai explicat că, odată cu primirea bugetului de stat, atunci va anunța procentul cu care vor fi majorate pensiile.

 

Sursa foto: INQUAM Photos, George Calin