Britanicii par să regrete profund alegerea făcută în momentul Brexit-ului, atunci când Regatul Unit s-a rupt de Uniunea Europeană şi de piaţa unică.

Ultimele sondaje indică un număr tot mai mare de britanici care vor revenirea în UE

Pe măsură ce rafturile goale din magazine, generate de problemele de aprovizionare, dar și disputele cu Bruxelles-ul alimentează deziluzia față de Brexit, tot mai mulţi alegători britanici şi-ar dori să revină în UE, arată cele mai recente sondaje de opinie, potrivit The Independent.

Numărul alegătorilor care îşi doresc ca Marea Britanie să-şi reia poziţia în cadrul UE a crescut cu 4 puncte procentuale, ajungând acum la 53%.

În plus, 10% dintre cei care au votat pro-Brexit spun acum că şi-ar dori revenirea Regatului Unit în marea familie europeană. 40% dintre britanici se declară în favoarea unui nou referendum în următorii cinci ani, mai arată sondajul realizat de Savanta ComRes.

Este al doilea sondaj de opinie publicat în ultimele zile care indică acelaşi lucru.

“Toate privirile se îndreaptă spre cei care nu au votat în 2016 și către alegătorii tineri”

Foarte mulţi dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani, nu au putut vota la referendumul din 2016 ce a stabiltit ieşirea din UE. Ei îşi doresc acum anularea acelei decizii, afirmă directorul de cercetare Chris Hopkins.

“Probleme precum întreruperea lanțurilor de aprovizionare și disputele cu liderii europeni cu privire la drepturile de pescuit și vaccinuri au avut un impact, deși rezultatele sunt încă pe muchie de cuțit.

Povestea Brexit nu se va încheia prea curând. Toate privirile se îndreaptă spre cei care nu au votat în 2016 și către alegătorii tineri, care nu au avut oportunitatea să o facă, dar care susțin cu o majoritate că Marea Britanie trebuie să redevină membră UE”, a mai precizat acesta.

Ultimele sondaje de opinie au fost, cel mai probabil, influenţate şi de ultimele anunţuri făcute de Guvernul de la Londra. PIB-ul ţării va scădea cu 4%, iar problemele de aprovizionare cu alimente și combustibili din toamnă sunt un efect al Brexit-ului, au recunoscut reprezentanţii Cabinetului Boris Johnson.