Rusia și Europa, din nou la cuțite! Arctica, noul subiect de dispută: Nu înțeleg starea reală a lucrurilor

Vicepremierul rus care se ocupă cu chestiuni energetice, Alexander Novak, a declarat că deciziile luate de Uniunea Europeană au o motivație politică și sunt absurde. Amintim că Rusia este unul dintre principalii deținători de teritoriu arctic, aici găsindu-se o mare parte din stocurile Rusiei de hidrocarburi și de pește.

Rusia nu este încântată de propunerea Uniunii Europene , subliniind că autorii acestora înțeleg foarte puțin din starea actuală.

″Am fost un pic surprins când am auzit despre asta ieri. De ce Arctica, de ce nu Ecuatorul? S-ar putea veni cu o serie de locuri din lume unde producția de petrol și gaze trebuie interzisă. Această propunere nu are altă motivație decât cea politică. Ce ne spun aceste declarații – că trebuie să oprim extragerea gazelor produse în acest moment? Cred că autorii acestor propuneri înțeleg foarte puțin starea reală a lucrurilor”, a spus el la CNBC.

Tensiunile deja sunt mari între Rusia și Uniunea Europeană

Propunerile făcute de Uniunea Europeană vin într-un contex nepotrivit, având în vedere că există deja tensiuni între cele două entități în ceea ce privește energia și gazele naturale.

Rusia a declarat că a intensificat livrările de gaze, dar criticii spun că se folosește de exporturile de gaze către regiune în scopuri politice, în special pentru a obține certificarea gazoductului Nord Stream 2. Rusia a negat că exploatează criza gazelor din Europa, președintele Vladimir Putin insistând miercuri la CNBC că Moscova nu folosește gazul ca armă.

Tensiunile din Arctica au crescut deja de mai mulți ani între actorii regionali, în special în lumina expansiunii discrete a influenței politice, economice și militare a Rusiei în această zonă.

Spre deosebire de Rusia, UE este un actor relativ nou în Arctica, iar blocul în sine nu este membru al Consiliului Arctic, un forum interguvernamental care are ca scop promovarea cooperării, coordonării și interacțiunii între statele arctice. Consiliul include statele membre UE Danemarca, Finlanda și Suedia.

Rusia: Arctica este motorul creșterii economice

Ministrul rus pentru dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Arcticii, Alexei Chekunkov, a declarat în iunie că „Arctica este motorul creșterii economice. Reprezintă 10% din PIB-ul nostru și 20% din exporturile noastre”, iar Rusia este conștientă de sustenabilitatea în regiune.

Arctica se încălzește de două ori mai repede decât media globală, potrivit Institutului Polar Norvegian, care a avertizat că „încălzirea regională semnificativă duce la pierderea continuă a gheții marine, la topirea ghețarilor și a calotei de gheață din Groenlanda”, cu consecințe drastice pentru oamenii și natura din regiune, dar și pentru întreaga lume.

Ce se va întâmpla cu oamenii care lucrează și trăiesc în regiune

Vicepremierul rus care se ocupă cu chestiuni energetice, Alexander Novak, s-a întrebat  dacă propunerile UE înseamnă că oamenii care trăiesc și lucrează în regiune vor trebui să se mute.

„Sunt mulți oameni care trăiesc în zona arctică a Rusiei, există multe așezări și comunități care locuiesc în aceste regiuni, noi producem energie pentru a le susține activitățile. Ce ar trebui să deducem din astfel de declarații – că trebuie să punem capăt cu totul tuturor activităților umane, locuirii în aceste regiuni?”, a declarat el joi.