Conform ultimului sondaj efectuat de Eurobarometru, în statele membre ale UE care nu au adoptat încă moneda euro, majoritatea populației (60%) consideră că moneda unică are un efect pozitiv asupra ţărilor membre care o folosesc deja – a precizat Comisia Europeană într-un studiu publicat luni.

Sondajul a fost realizat în aprilie 2023 în cele șase state membre din afara Zonei Euro care s-au angajat legal să adopte moneda euro, și anume: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

72% dintre maghiari vor să treacă la moneda euro

Conform sondajului, majoritatea respondenților consideră că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (53%) și pentru ei personal (56%). 58% dintre respondenți susțin introducerea monedei euro în țara lor. Sprijinul pentru introducerea euro este cel mai mare în Ungaria (72%) și România (71%), urmate de Polonia (55%), Suedia (54%), Bulgaria (49%) și Cehia (44%). Cu excepția României, se poate spune despre toate țările enumerate că cel puțin jumătate dintre respondenți se simt bine informați cu privire la euro, iar 83% au declarat că au utilizat bancnote sau monede euro.

În cazul Ungariei, sondajul a arătat că în decurs de zece ani sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul ungurilor a crescut cu trei procente, ajungând la 72%, în timp ce respingerea acestei monede a scăzut cu trei procente, ajungând la 25%.

De asemenea, 62% dintre respondenții ungari consideră că introducerea unei monede unice a UE ar avea un impact pozitiv asupra finanțelor țării, în timp ce 31% nu sunt de acord cu aceasta. 65% dintre unguri se tem că trecerea la moneda euro va duce la creșterea prețurilor, media comună în acest sens cu celelalte state membre examinate fiind de 68%, potrivit Nepszava.

Moneda euro, o amenințare la adresa identității naționale?

26% dintre respondenții ungari sunt de părere că adoptarea monedei euro va face ca țara să piardă o parte din identitatea sa, în timp ce 72% nu sunt de acord cu această afirmație. 27% dintre unguri au fost de părere că Ungaria va pierde controlul asupra politicii sale economice odată cu introducerea monedei euro, în timp ce 70% au respins această idee.

24% dintre respondenți au susţinut că Ungaria este pregătită să adopte moneda euro, în timp ce 69% au spus că nu a sosit încă momentul. În cele din urmă, 41% dintre unguri ar introduce imediat euro în Ungaria, 35% ar aștepta, 13% ar aștepta cât mai mult timp posibil pentru introducerea monedei UE în Ungaria, iar 9% nu ar înlocui niciodată forintul cu euro.