Așadar, Comisia Europeană a propus recent două seturi de măsuri pentru a se asigura că orice persoană care dorește să plătească cu moneda centrală poate alege între a plăti în numerar sau sub formă digitală.

Moneda euro digitală ar veni în completarea plăților cu bancnote

Prima propunere legislativă vizează statutul de mijloc legal de plată al numerarului în euro pentru a proteja rolul acestuia, a garanta că acesta este acceptat pe scară largă ca mijloc de plată și rămâne ușor de obținut pentru cetățenii și întreprinderile din întreaga zonă euro.

A doua este o propunere legislativă de instituire a cadrului juridic pentru o posibilă monedă euro digitală, care să vină în completarea plăților cu bancnote și monede euro.

Astfel, cetățenii și întreprinderile ar avea la dispoziție o opțiune suplimentară, pe lângă opțiunile private actuale, care le-ar permite să plătească în zona euro cu o formă de plată digitală ieftină, sigură, fiabilă și acceptată pe scară largă. Aceasta ar veni în completarea soluțiilor private existente în prezent.

În cazul în care va fi Parlamentul European și de Consiliu, propunerea ar stabili cadrul juridic pentru moneda euro digitală. Totuși, Banca Centrală Europeană (BCE) va fi cea care va decide dacă și când să emită moneda euro digitală.

Comercianții din întreaga zonă euro ar fi obligați să o accepte

De asemenea, moneda ar putea permite efectuarea de plăți atât online, cât și offline, adică direct de la un dispozitiv la altul fără conexiune la internet, dintr-o zonă îndepărtată sau dintr-o parcare subterană.

În timp ce tranzacțiile online ar oferi același nivel de confidențialitate a datelor ca mijloacele digitale de plată existente, plățile offline le-ar asigura utilizatorilor un grad ridicat de protecție a vieții private și a datelor.

De exemplu, aceștia ar putea efectua plăți digitale comunicând mai puține date cu caracter personal decât în prezent atunci când efectuează plăți cu cardul, la fel ca atunci când efectuează plăți în numerar, sau când retrag numerar de la un bancomat. Nimeni nu ar putea vedea pentru ce plătesc offline cu moneda euro digitală.

Conform informațiilor distribuite de autoritățile europene, moneda euro digitală le-ar fi distribuită cetățenilor și întreprinderilor de către bănci și alți prestatori de servicii de plată de pe teritoriul UE.

Persoanele fizice ar beneficia gratuit de serviciile de bază cu euro sub formă digitală. Pentru a promova incluziunea financiară, persoanele care nu au un cont bancar ar putea să deschidă și să dețină un cont la un oficiu poștal sau la o altă entitate publică, cum ar fi o autoritate locală. Moneda euro digitală ar fi ușor de utilizat, inclusiv de către persoanele cu handicap.

Comercianții din întreaga zonă euro ar fi obligați să o accepte, cu excepția comercianților foarte mici care aleg să nu accepte plățile digitale. Aceștia ar fi scutiți de obligație deoarece costul înființării unei noi infrastructuri pentru acceptarea plăților în moneda euro digitală ar fi disproporționat.