Banca Centrală Europeană (BCE) va selecta un nou design pentru bancnotele euro până în 2024. Va fi prima schimbare majoră după introducerea acestora în Zona Euro în 1999, utilizată inițial doar pentru contabilitate și plăți electronice și apariția acestora pe piață în 2002.

„După 20 de ani, este timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai identificabile pentru europenii de toate vârstele și în toate mediile”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, într-un comunicat, potrivit Euronews.

„Sunt un simbol tangibil și vizibil că suntem împreună în Europa, în special în perioade de criză, și există încă o cerere puternică pentru ele”, a adăugat oficialul.

Opinia europenilor va conta în alegerea designului

Designul bancnotele se bazează în prezent pe tema „vârste și stiluri”, reprezentată de ferestre, uși și poduri, a spus BCE. Dar banca cu sediul la Frankfurt va crea grupuri de discuții pentru a aduna opinii de la oameni din zona euro cu privire la posibilele teme pentru viitoarele bancnote.

Astfel, un grup consultativ cu câte un expert din fiecare țară din zona euro va prezenta apoi o listă scurtă de teme noi. Experții provin din domenii precum istoria, științele naturale și sociale, artele vizuale și tehnologia. Banca va apela apoi la public pentru contribuția sa cu privire la temele preselectate și va urma un concurs de design înainte ca publicul să fie din nou consultat.

În fine, Consiliul de conducere al BCE va lua o decizie finală înainte de emiterea noilor bancnote.

„Vrem să dezvoltăm bancnote euro cu care cetățenii europeni să se poată identifica și să fie mândri să le folosească”, a declarat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, într-o declarație.

„Procesul de reproiectare a bancnotelor euro se va desfășura în paralel cu investigația noastră privind un euro digital. Ambele proiecte urmăresc să ne îndeplinim mandatul de a furniza în siguranță bani europenilor”, a adăugat aceasta.

Prima schimbare majoră de la lansare

O purtătoare de cuvânt a declarat pentru sursa citată că aceasta este prima reproiectare completă a bancnotelor euro în cele două decenii de existență.

„De la lansarea bancnotelor euro, aceasta este prima dată când lansăm procesul de reproiectare a temelor și a designului bancnotelor euro”, a spus ea.

„Anterior, cu Europa Series 2, am reîmprospătat doar designul pentru a găzdui o gamă de caracteristici de securitate noi și îmbunătățite, ceea ce va face, de asemenea, ușoară diferențierea între cele două serii existente”, a mai precizat ea.