Florin Cîțu a vorbit public despre o posibilă destrămare a coaliției guvernamentale. „Am cerut să se respecte programul de guvernare. Deja vedem că se schimbă paradigma: trecem de la un buget de investiții la unul de un pachet social.”, a spus preşedintele PNL.

„Este un compromis. Vedem dacă PNL o să meargă mai departe cu acest compromis”

Florin Cîțu etichetează actuala alianță politică dintre PNL, PSD și UDMR drept un compromis, în contextul în care fiecare partid politic are o serie proprie de valori.

„Este un compromis. Vedem dacă PNL o să meargă mai departe cu acest compromis în coaliție. Fiecare partid a venit cu o serie de valori. Pentru noi e foate important să investești. De asemenea, să avem o creștere economică, am avut pentru că am reușit să investim. Nu mi-a venit din neant acest 7%. E legat de pachetul social propus de cei de la PSD.

Am cerut să se respecte programul de guvernare. Sunt acolo și alte decizii care sunt făcute. La unele am mers mai departe. Deja vedem că se schimbă paradigma: trecem de la un buget de investiții la unul de un pachet social. E posibil să nu mai fi fost resurse… După ce au inclus alte reforme, care nu mai erau în progamul de guvenare, nu mai sunt bani”, a spus acesta la Digi24.

„Pragul de 7% pentru investiții nu este respectat”

De asemenea, acesta a spus că trebuie să discute cu colegii liberali pentru a vedea dacă bugetul va fi „încă un compromis” pe care PNL îl va face pentru a merge mai departe în coaliție cu PSD.

„Nu cred că se mai poate face ceva. Când s-a negociat această coaliție de guvernare, pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiția ca 7% din buget să se ducă către investiții.

Nu e doar o ambiție a PNL. Este singurul mod prin care poți să susții acel pachet social. Fără resursele pentru investiții, pachetul social nu are sustenabilitate pe termen lung și creează dezechilibre”, a declarat Florin Cîțu.

Situația bugetului va fi discutată în interiorul PNL

Potrivit lui Florin Cîțu, situația bugetului va fi discutată în interiorul PNL.

„Nu este un moft cererea de 7%. A fost negociat pentru a susține creșterea de pensii și salarii. Am spus că este nevoie de aproximativ 3 miliarde în plus pentru a ajunge la această cifră de 7% din PIB, dar mi s-a spus că bugetul este închis. Aşa cum a fost respectat pachetul social din programul de guvernare, aşa cerem să fie respectat şi pachetul de investiții.

Coaliția cu PSD a fost un compromis. Acum nu cred că se mai poate face ceva la acest buget, trebuie să discutăm în PNL. Vom vedea dacă și acesta va fi un compromis ca să mergem mai departe”, a adăugat Cîțu.