Se ridică restricţiile în Bucureşti?! Anunţul momentului pentru milioane de români. Așa cum era de așteptat, incidența cazurilor noi de COVID a scăzut sub 3 la mia de locuitori, în Capitală.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat care sunt acțiunile pe care le vor întreprinde autoritățile pentru o ridicare a restricțiilor impuse de pandemie.

Se ridică restricţiile în Bucureşti?! Anunțul Prefectului

Bucureștiul iese astfel din scenariul roșu. În prezent, nicăieri în țară rata de infectare nu mai depășește 3 la mie. Prefectul Capitalei spune că luni ar urma să fie relaxate măsurile în Capitală, dacă incidența rămâne sub acest prag

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus că restricțiile vor fi relaxate începând de luni, dacă rata de infectare își menține trendul descendent. Vineri incidența este de 2,98 la mie, chiar sub pragul scenariului roșu.

”Vom aștepta 48 de ore, duminică vom avea o ședință, urmând ca de luni să intre în vigoare măsurile”, a spus prefectul la Digi24.

El a precizat că, dacă rata de infectare urcă din nou peste 3, relaxarea va fi amânată și se va aștepta un nou interval de scădere.

Rata de infectare în București este astăzi 2,9 la mia de locuitori. Ieri era încă puțin peste pragul de 3 la mie.

Potrivit legislaţiei, la scăderea incidenţei COVID-19 sub 3 la mia de locuitori, pot fi deschise restaurantele la interior la capacitate de 30% şi în intervalul orar 6,00 – 22,00.

De asemenea, organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi concerte sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Autoritățileau așteptat 24-48 de ore

Cea mai mare incidență a fost înregistrată în București în 31 martie, 7,08 la mia de locuitori.

Prefectul Capitalei spunea joi că autoritățile vor aștepta 24-48 de ore pentru a se asigura că incidența rămâne sub 3 la mie, după care se va reuni Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, pentru a decide relaxarea măsurilor.

El a spus că acest comitet se poate reuni inclusiv în vacanța de Paște și că se așteaptă la o relaxare a restricțiilor în Capitală la începutul săptămânii viitoare.

“Vom aştepta să vedem că este o coborâre constantă. (…) Aici nu avem marjă, la 3 la mie, şi atunci trebuie să aşteptăm un pic şi probabil că vom aştepta 48 de ore până când vom lua o decizie. (…) Nu va fi o reacţie atât de rapidă cum a fost la 3,5 la mie, ci vom aştepta un pic să vedem că trendul de scădere se menţine şi nu este niciun fel de pericol să se întoarcă.

Dacă trendul se menţine descendent, avem 48 de ore la dispoziţie să ne întrunim în Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă şi să luăm hotărârea”, a declarat joi Alin Stoica.

Conform raportării Grupului de Comunicare Strategică de joi, doar Bucureştiul a mai rămas în zona roşie, cu 3,09 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua anterioară, când incidenţa a fost de 3,12.

Ce spune legislația

Potrivit legislaţiei, la scăderea incidenţei COVID-19 sub 3 la mia de locuitori, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/ sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 22,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/ localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.

Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/ sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/ localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.

Comitetului municipal pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, în contextul în care incidenţa COVID-19 a scăzut sub 3,5 la mia de locuitori, că deplasarea persoanelor este permisă în Bucureşti până la ora 22,00 şi în weekend, că operatorii economici pot funcţiona şi vineri, sâmbătă şi duminică până la ora 21,00, iar sălile de sport/fitness se pot redeschide.