În prezent, Franţa se află sub carantină la nivel naţional, însă autorităţile promit că vor începe eliminarea treptată a restricţiilor ce au fost impuse pentru limitarea transmiterii COVID-19.

Acest proces se va realiza în trei etape, precizează Guvernul condus de Jean Castex, pentru a se evita o nouă explozie a infectărilor, potrivit Reuters.

Care este calendarul cel mai probabil al relaxării restricţiilor

Marţi, 24 noiembrie, preşedintele Emmanuel Macron va susţine un discurs cu privire la situaţia epidemiologică din Franţa şi cum au reuşit autorităţile să gestioneze criza până acum. Cu aceasta ocazie, liderul de la Palatul Élysée ar putea anunţa relaxarea parţială a restricţiilor ce sunt în vigoare din 30 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a precizat următoarele: „Emmanuel Macron va oferi perspective peste câteva săptămâni, în special cu privire la modul în care ne ajustăm strategia. Ceea ce este în joc este adaptarea regulilor de carantină pe măsură ce situaţia de sănătate se îmbunătăţeşte, evitând în acelaşi timp o nouă apariţie a epidemiei.”

Potrivit oficialului guvernamental, primul pas în relaxarea restricţiilor ar putea avea loc pe 1 decembrie, cel de-al doilea înaintea sărbătorilor de sfârşit de an, iar ultimul pas începând din luna ianuarie a anului viitor, scrie adevarul.ro.

Presiuni intense pentru ca Guvernul să permită cumpărăturile de sărbători

Carantina naţională impusă pe data de 30 octombrie va dura cel puţin o lună, potrivit preşedintelui Macron, printre măsuri numărându-se închiderea anumitor magazine, a restaurantelor şi barurilor. Ulterior, Guvernul de la Paris a a trebuit să suporte presiunile magazinelor şi a companiilor, care îşi doresc ca restricţiile să fie relaxate pentru cumpărăturile din preajma Crăciunului.

„Ne-am angajat să le permitem comercianţilor să redeschidă în jurul datei de 1 decembrie dacă situaţia de sănătate s-a îmbunătăţit, ceea ce pare să fie cazul”, a precizat Gabriel Attal.

Sâmbătă, Franţa a raportat 17.881 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, în scădere faţă de vineri (22.882). De asemenea, şi numărul persoanelor internate în spital a scăzut pentru a cincea zi consecutiv.