Este vorba despre unul dintre cei mai mari producători auto și anume Renault.

Potrivit  AFP și TV5 , CFE-CGC, cel mai important sindicat de la grupul auto francez Renault, a anunţat joi că a decis să semneze un acord care prevede eliminarea, până la sfârşitul acestui an, a 2.500 de posturi în inginerie şi funcţiile terţiare ale companiei în Franţa, via plecări voluntare.

De menționat este faptul că, semnarea acestui acord vine după o decizie similară anunţată luni de Force Ouvriere, cel de al patrulea mare sindicat de la Renault. Astfel, în condiţiile în care cele două sindicate reprezintă împreună mai mult de 50% din angajaţii de la Renault, acordul poate fi validat. Celelalte două sindicate reprezentative, CFDT şi CGT, urmează să se pronunţe şi ele în cursul zilei de joi.

Acest acord face parte dintr-un plan mai amplu care prevede realizarea unor economii de peste două miliarde de euro pe trei ani, anunţat la finele lunii mai de conducerea Renault.

Zeci de mii de angajați rămân fără loc de muncă

Astfel, planul prevede eliminarea a 15.000 de posturi la nivel global, dintre care 4.600 numai în Franţa. Cele 2.100 de posturi care sunt prevăzute să fie eliminate la uzinele franceze urmează să facă obiectul negocierilor.

Groupe Renault, producător auto din anul 1898, este un grup internaţional prezent în 134 de ţări, care a vândut aproape 3,8 milioane de vehicule, în 2019. În prezent, compania are peste 180.000 de angajaţi, 40 de fabrici şi 12.700 de puncte de vânzare în întreaga lume.

De asemenea, în anul 1999, compania Dacia a fost preluată de Renault şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

În total, Renault are în Franţa 48.000 de angajaţi, din care 17.300 sunt în producţie, 8.900 în inginerie şi 6.600 în poziţii auxiliare de suport. În România, Renault Group are aproape 19.000 de angajaţi, din care peste 14.000 sunt la Mioveni, la uzinele de automobile şi de motoare, iar în Bucureşti, în noul centru unic lucrează circa 3.200 de persoane. Din fericire, până acum nu au fost anunţate concedieri în România în rândul angajaţilor Renault Group.