Emmanuel Macron schimbă planurile Franței. Bugetul militar va fi dublat până în 2027, mai devreme cu trei ani

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat duminică o accelerare a planului de majorare a cheltuielilor pentru apărare, propunând dublarea bugetului militar până în 2027 – cu trei ani mai devreme decât era prevăzut inițial.

Potrivit Reuters, măsura vine că răspuns al președintelui Franței la actualul context geopolitic tensionat.

Inițial, obiectivul era ca această dublare să fie atinsă până în 2030, raportat la nivelul bugetar din 2017. Totuși, Macron a decis să grăbească termenul-limită.

Astfel, bugetul pentru apărare, care în 2017 era de 32 de miliarde de euro (aproximativ 37,4 miliarde de dolari), va ajunge la 64 de miliarde până în 2027.

Pentru atingerea acestui prag, vor fi alocate suplimentar 3,5 miliarde de euro în 2026 și alte 3 miliarde în anul următor.

Franța are și ea deja probleme cu deficitul bugetar

Președintele Emmanuel Macron a subliniat că această creștere va fi susținută prin sporirea activității economice, în ciuda faptului că Franța trebuie să economisească 40 de miliarde de euro în bugetul pentru 2026.

El a explicat că autonomia militară este inseparabil legată de independența financiară, iar finanțarea suplimentară va proveni din intensificarea producției și a activității economice.

„Independenţa noastră militară este indisolubil legată de independenţa noastră financiară. Aceasta va fi finanţată prin creşterea activităţii şi a producţiei. (…)

Salvarea patriei presupune să cheltuim mai mult pentru apărarea noastră şi ca fiecare să îşi asume partea sa de povară”, a punctat președintele Franței, duminică seară.

Detalii suplimentare privind proiectul bugetar urmează să fie oferite marți, 15 iulie, de premierul Francois Bayrou.

Acesta are însă de înfruntat un proces dificil, într-un Parlament fragmentat, în condițiile în care guvernul încearcă să reducă deficitul bugetar pentru a evita măsuri corective din partea Comisiei Europene.

„Viitorul Franţei depinde de ţinerea sub control a cheltuielilor. Această chestiune este prioritatea şi pe ea ne axăm în vederea elaborării bugetului pe 2026″, spunea, în urmă cu câteva săptămâni, ministrul francez de Finanţe, Eric Lombard.

FMI se aşteaptă ca Executivul de la Paris să-şi îndeplinească ţinta de deficit de 5,4% din PIB anul acesta, dar avertizează că fără măsuri suplimentare, deficitul va rămâne pe termen mediu la 6% din PIB, iar datoria va continua să crească.