Macron anunță recunoașterea Palestinei în fața ONU, stârnind tensiuni internaționale

Franța va recunoaște oficial statul palestinian în luna septembrie, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, a anunțat joi președintele Emmanuel Macron, printr-un mesaj postat pe platforma X. Decizia, fără precedent pentru o mare putere occidentală, are potențialul de a schimba echilibrul diplomatic în Orientul Mijlociu și de a reaprinde tensiunile cu Israelul și Statele Unite.

Într-o scrisoare adresată președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, Emmanuel Macron confirmă intenția Parisului de a face un pas istoric în favoarea unei soluții negociate pentru conflictul israeliano-palestinian.

„Fidel angajamentului său istoric pentru o pace justă şi durabilă în Orientul Mijlociu, am decis că Franţa va recunoaşte Statul Palestina. Voi face acest anunţ solemn la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în septembrie”, afirmă Macron în scrisoarea transmisă și publicată integral de Palatul Élysée.

Franța, care găzduiește cele mai mari comunități evreiești și musulmane din Europa, devine astfel prima țară occidentală majoră care susține activ recunoașterea statului palestinian — o decizie așteptată să aibă reverberații semnificative în politica globală. Până acum, demersurile similare proveneau în principal din partea unor state mai mici, adesea critice față de politica Israelului.

 

Israel acuză Franța de cedare în fața extremismului

Răspunsul Israelului a fost prompt și dur. Ministrul Apărării, Israel Katz, a condamnat inițiativa franceză, catalogând-o drept o ofensă gravă la adresa victimelor israeliene ale terorismului și o lovitură pentru securitatea statului evreu.

„Anunțul lui Macron privind intenția sa de a recunoaște un stat palestinian este o rușine și o capitulare în fața terorismului, acordând o recompensă și o încurajare ucigașilor și violatorilor Hamas, care au comis cel mai oribil masacru al poporului evreu de la Holocaust încoace”, a transmis Katz, tot pe X.

Ministrul israelian a mers și mai departe, acuzând liderul francez că subminează dreptul istoric al Israelului la autodeterminare:

„În loc să fie alături de Israel în această perioadă de încercare, președintele francez acționează pentru a-l slăbi. Nu vom permite înființarea unei entități palestiniene care ar putea dăuna securității noastre, ar putea pune în pericol existența noastră și ar putea submina dreptul nostru istoric la Țara Israelului. Suntem cu toții uniți pentru a preveni acest pericol grav.”

SUA resping recunoașterea unilaterală a Palestinei

Potrivit unei note diplomatice din iunie, Statele Unite își mențin opoziția față de orice demersuri unilaterale de recunoaștere a Palestinei ca stat. Administrația de la Washington a avertizat că astfel de acțiuni pot compromite negocierile de pace și destabiliza și mai mult regiunea.

Decizia Franței este un gest simbolic cu profunde consecințe diplomatice. Pe de o parte, Parisul încearcă să revină ca mediator influent în dosarul israelo-palestinian. Pe de altă parte, riscă să tensioneze relațiile cu aliații tradiționali, în special Israel și SUA.

Pe plan intern, mișcarea vine într-un context sensibil pentru Emmanuel Macron, care încearcă să echilibreze opiniile divergente ale celor două mari comunități religioase din Franța și să reconsolideze rolul Franței ca lider diplomatic global.

Rămâne de văzut dacă anunțul din septembrie va impulsiona reluarea negocierilor de pace sau va adânci și mai mult faliile deja existente în Orientul Mijlociu.