Conform anunțului făcut de Emmanuel Macron, forța comună va trece de la nivelul actual de brigadă la nivelul unui corp de armată, ceea ce înseamnă o capacitate sporită de desfășurare într-un eventual angajament militar de amploare. De asemenea, forța extinsă va putea include parteneri europeni și va fi disponibilă pentru NATO, în funcție de contextul internațional.
Emmanuel Macron anunță extinderea Forței Expediționare Comune
Noua structură va purta oficial denumirea de Forța Comună franco-britanică și, potrivit președinției franceze, are deja un rol în organizarea Coaliției de Voință – o inițiativă care vizează coordonarea sprijinului internațional pentru Ucraina.
Conform informațiilor publicate de AFP, forța este prezentată ca o posibilă bază pentru o viitoare misiune internațională care să susțină un eventual armistițiu în Ucraina.
Macron a reafirmat sprijinul Franței pentru Ucraina
La 1 iulie, Emmanuel Macron a purtat o convorbire telefonică de peste două ore cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. A fost prima discuție directă dintre cei doi lideri după septembrie 2022. Convorbirea s-a concentrat pe două teme principale: conflictul din Ucraina și programul nuclear al Iranului. În cadrul discuției, Macron a reafirmat sprijinul Franței pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
„Creștem această forță comună de la nivelul de brigadă la cel al unui corp de armată, ceea ce înseamnă că poate ajunge până la 50.000 de soldați, capabili să fie desfășurați într-un angajament major’ și ‘capabili să reunească alți parteneri europeni și să fie puși la dispoziția NATO”, a precizat șeful statului francez în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic Keir Starmer la baza militară britanică de la Northwood, în nord-vestul Londrei, conform AFP.

Președintele francez a transmis un avertisment către China
Totodată, la sfârșitul lunii iunie, președintele francez a transmis un avertisment către China, indicând că NATO ar putea deveni mai activă în regiunea Asiei dacă autoritățile de la Beijing nu iau măsuri pentru a împiedica Coreea de Nord să ofere sprijin Rusiei în conflictul din Ucraina.
Extinderea Forței Expediționare Comune are loc într-un context marcat de tensiuni geopolitice și preocupări legate de securitatea europeană și internațională.