„Orice decizie legată de reluarea activităţii şcolare în clase trebuie fundamentată pe argumente în primul rând epidemiologice. Adică apărarea sănătăţii elevilor, a părinţilor lor. Marea majoritatea a tinerilor sunt asimptomatici şi transmit boala mai departe părinţilor şi bunicilor. Sigur că noi am organizat şcoala în clase astfel încât riscul de infectare era mic, dar toate activităţile legate de şcoală au generat riscuri suplimentare de infectare. Sigur că ne dorim să deschidem şcolile, dar acest lucru se poate face doar pe baza unei analize foarte serioase, astfel încât să existe riscuri minime de infectare”, a transmis Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.

Trebuie menționat că elevii ar putea reveni în băncile școlilor după sărbătorile de iarnă, în luna februarie, odată cu începerea semestrului doi al anului școlar, conform celor spuse de secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion.

Care este obiectivul Guvernului

Ludovic Orban a reacționat la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind redeschiderea şcolilor în pandemie. Conform celor spuse de premier în data de 20 noiembrie, la Suceava, obiectivul Guvernului este reducerea numărului de infectări zilnice cu infamul coronavirus.

„Deocamdată obiectivul nostru este să reducem numărul de infectări zilnice, să păzim sănătatea oamenilor, să avem grijă ca un număr cât mai mic de români să se îmbolnăvească, prin aplicarea fermă a tuturor măsurilor pe care le-am luat”, a declarat premierul.

De asemenea, acesta a fost întrebat dacă statul român ar putea apela şi la alte companii pentru a achiziţiona vaccinul anti-COVID decât de la compania agreată de Comisia Europeană.

„Nu vă dau acum un răspuns. V-am anunţat că am dispus măsurile pentru constituirea Comitetului naţional de conducere a campaniei de vaccinare. Este în curs de elaborare strategia de vaccinare şi în cadrul acestei strategii de vaccinare veţi primi răspuns la toate întrebările legate de acest subiect. Preşedinte României consideră problema vaccinării o problemă de siguranţă naţională.

Domnul preşedinte Iohannis a organizat întâlniri de lucru o bună perioadă de timp pe această temă şi ele vor continua. Noi vom lua toate măsurile astfel încât să putem să oferim fiecărui român care vrea să se vaccineze posibilitatea de a se vaccina”, a răspuns Ludovic Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea