Conform celor spuse de către Ludovic Orban în data de 20 noiembrie, la Suceava, obiectivul Guvernului este reducerea numărului de infectări zilnice cu infamul coronavirus.

„Deocamdată obiectivul nostru este să reducem numărul de infectări zilnice, să păzim sănătatea oamenilor, să avem grijă ca un număr cât mai mic de români să se îmbolnăvească, prin aplicarea fermă a tuturor măsurilor pe care le-am luat”, a declarat premierul.

Achiziționarea vaccinului anti-COVID

De asemenea, acesta a fost întrebat dacă statul român ar putea apela şi la alte companii pentru a achiziţiona vaccinul anti-COVID decât de la compania agreată de Comisia Europeană.

„Nu vă dau acum un răspuns. V-am anunţat că am dispus măsurile pentru constituirea Comitetului naţional de conducere a campaniei de vaccinare. Este în curs de elaborare strategia de vaccinare şi în cadrul acestei strategii de vaccinare veţi primi răspuns la toate întrebările legate de acest subiect. Preşedinte României consideră problema vaccinării o problemă de siguranţă naţională.

Domnul preşedinte Iohannis a organizat întâlniri de lucru o bună perioadă de timp pe această temă şi ele vor continua. Noi vom lua toate măsurile astfel încât să putem să oferim fiecărui român care vrea să se vaccineze posibilitatea de a se vaccina”, a răspuns Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a participat vineri, la Suceava, la recepţia lucrărilor variantei ocolitoare a municipiului Rădăuţi. Ulterior, acesta a fost prezent în localitatea Pojorâta, unde reprezentanţii CFR au prezentat un tren de lucru, achiziţionat recent, care este capabil să refacă întreaga infrastructură de cale ferată.

Cererea lansată de către OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a pledat joi pentru necesitatea de a menţine deschise şcolile în perioada pandemiei de coronavirus, fiind de părere că se poate evita carantina dacă sunt sporite măsurile de protecţie.

„Trebuie să asigurăm educaţia pentru copiii noştri”, a declarat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge. Conform celor spuse de el, copiii şi adolescenţi nu sunt vectori principali ai contagierii iar măsura închiderii şcolilor nu este eficientă.

De asemenea, Kluge a susţinut că izolările impuse reprezintă „o pierdere de resurse” care provoacă multe efecte secundare, precum daune aduse sănătăţii mintale sau creşterea episoadelor de violenţă domestică. În opinia sa, dacă purtarea măştilor de protecţie depăşeşte 95% în rândul persoanelor, astfel de măsuri drastice nu sunt necesare.