„O persoană moare la fiecare 17 secunde”, a afirmat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-o conferință de presă despre pandemia de coronavirus, după cum transmite RaiNews.

„Acum suntem la peste 15,7 milioane de cazuri de COVID-19 și aproape 355.000 de decese raportate, cu peste 4 milioane de cazuri în plus numai în noiembrie, în regiunea europeană a OMS. Europa reprezintă 28% din cazurile globale și 26% din decese, cumulativ”, a explicat Kluge. „În regiune, peste 80% dintre țări raportează o incidență ridicată în ultimele 14 zile (mai mare de 100 la 100.000 de locuitori) și aproape o treime prezintă rate de incidență foarte mari, care depășesc 700 de cazuri la 100.000 de locuitori”, a mai declarat Kluge.

Noile măsuri de lockdown în Europa „pot fi evitate” și sunt „măsura de ultimă instanță”, obiectivul de a exclude noi închideri este „atingerea pragului de 95% privind purtarea de măști”, a spus Kluge.

Sărbătorile vor fi diferite anul acesta

Școlile primare trebuie lăsate deschise, copiii și adolescenții nu răspândesc virusul și închiderea școlilor „nu este eficientă” pentru a limita infecțiile, în opinia lui Kluge. „Asistăm la rapoarte în creștere privind sistemele de sănătate depășite” de valul de COVID-19. S-a raportat că „în Franța, de exemplu, unitățile de terapie intensivă au fost „ocupate” la 95% din capacitatea lor timp de 10 zile, iar în Elveția unitățile de terapie intensivă sunt la capacitate maximă”, relatează directorul regional al OMS.

„Va fi un Crăciun diferit, dar asta nu înseamnă că nu va fi fericit. La fel ca în Ramadan: comunitățile „musulmane” au găsit modalități de a nu se aduna, inclusiv rugăciuni „virtuale” sau mâncare livrată acasă pentru sărbători la distanță”. Hans Kluge, director regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, speră să fie „sărbători scurte și sigure”, potrivit declarațiilor din cadrul unei întâlniri în care a actualizat situația COVID-19 pe Bătrânul Continent. „Vedem semne de Crăciun în livrarea pachetelor către persoanele fără adăpost, la petrecerile virtuale și la decorațiunile de la ferestre. Tehnologia și produsele farmaceutice ne oferă o nouă speranță” pentru a permite „copiilor să învețe în siguranță și posibilitatea de a sărbători Crăciunul. Nu trebuie să renunțăm”.