Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS a pledat joi pentru necesitatea de a menţine deschise şcolile în perioada pandemiei de coronavirus şi este de părere că se poate evita carantina dacă sunt sporite măsurile de protecţie.

„Trebuie să asigurăm educaţia pentru copiii noştri”, a declarat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, potrivit căruia copiii şi adolescenţi nu sunt vectori principali ai contagierii, iar măsura închiderii şcolilor nu este eficientă.

”O pierdere de resurse”

Kluge a precizat că izolările impuse reprezintă „o pierdere de resurse” care provoacă multe efecte secundare, precum daune aduse sănătăţii mintale sau creşterea episoadelor de violenţă domestică.

În opinia sa, dacă purtarea măştilor de protecţie depăşeşte 95% în rândul persoanelor, astfel de măsuri drastice nu sunt necesare.

De cealaltă parte, în România, Guvernul Orban continuă să țină școlile închise, iar oficialii dela București nu au dat vreun semnal legat de redeschiderea școlilor, din contră.

Premierul Ludovic Orban nu are de gând să deschidă școlile din țară prea curând. El susţine că în continuare şcolile trebuie să rămână închise, chiar dacă există numeroase solicitări în sensul redeschiderii lor.

”Decizie pentru protejarea părinţilor şi a bunicilor”

Totodată, premierul Orban a amintit de faptul că ţările care mai aveau şcolile deschise le-au închis între timp. În ceea ce privește această măsură, șeful Executivului a subliniat foarte clar faptul că decizia a fost luată pentru protejarea părinţilor şi bunicilor, care sunt mult mai predispuși la COVID-19 decât elevii.

„Ne-au criticat că le-am deschis, apoi că am trecut cursurile online. Aproape toate ţările care aveau cursuri în clasă le-au suspendat între timp. Riscul de transmitere în şcoli este mai mic.

Problema e că funcţionarea şcolilor presupune creşterea aglomeraţiei, intercaţiuni între părinţi, bunici, sunt o serie de activităţi care cresc riscul epidemiologic.

Pentru a-i proteja pe părinţi şi pe bunici, este mai bine să fie orele online”, a declarat miercuri Orban, la România TV.