Ludovic Orban a dat cea mai bună veste a momentului. El a vorbit despre vaccinarea împotriva COVID-19, susținând că va fi gratuită pentru toate categoriile de populație. Prim-ministrul a menționat că nu există prioritate pentru miniștri, secretari de stat și funcționari, așa cum se vehiculase.

Ludovic Orban a negat în cursul serii de miercuri, 18 noiembrie, la România TV că miniștrii, secretarii și funcționarii ar fi pe lista de priorități în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19.

„A fost o adresă de la Ministerul Sănătăţii, s-a încercat o catagrafiere, să se facă o evaluare privitor la rata de acceptare a vaccinului. Nu există prioritate pentru miniştri, secretari de stat, funcţionari. Există o prioritizare care este făcută pe baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe baza recomandărilor venite de la nivel european”, a declarat Orban.

Potrivit premierului, primele cantităţi ar putea sosi în decembrie. Orban a indicat că primii în ordinea priorităţilor sunt cadrele medicale, urmate de persoanele „vulnerabile” – cele în vârstă, care au alte boli, apoi angajaţii din zone considerate „critice, esenţiale”, cum ar fi sectoare de asigurare cu apă, energie.

Acest lucru a fost stabilit așa deoarece toată cantitatea de vaccin va fi primită în mai multe loturi.

„Vaccinarea nu este obligatorie, dar vaccinarea este gratuită. Statul va achiziţiona toate dozele de vaccin şi vaccinarea va fi gratuită pentru toate categoriile de populaţie”, a punctat Orban.

„Dacă v-as spune că suntem pregătiţi, v-aş minţi, ne pregătim. Aşa cum se pregăteşte fiecare ţară. Nicio ţară nu este pregătită în momentul de faţă. Noi trebuie să facem în interval de aproximativ o lună toate pregătirile necesare”, a mai adăugat acesta.

Potrivit premierului, începând de joi, 19 noiembrie, Comitetul naţional de conducere a campaniei de vaccinare va intra în acțiune. Orban a arătat că, în ceea ce priveşte achiziţiile pentru campania de vaccinare, „sunt preţuri cunoscute, se ştie foarte clar ce trebuie achiziţionat”.