Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit joi cu David Turk, secretarul adjunct pentru Energie din SUA. Potrivit ministrului Energiei, SUA analizează posibilitatea implicării în finanțarea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Acord important între SUA și România

„Am avut o întâlnire de lucru foarte bună cu David Turk – Secretar adjunct pentru Energie din Statele Unite – pentru a discuta despre stadiul proiectelor prevăzute în Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

Oficialul american a transmis că DOE (Department of Energy) analizează posibilitatea implicării în finanțarea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, pe lângă suportul financiar pe care îl vom avea și de la EximBank.

De asemenea, am discutat și despre proiectul SMR-urilor, despre situația actuală din regiunea noastră, inclusiv a sistemului energetic din Ucraina și Republica Moldova, state afectate din cauza războiului agresiv al Rusiei.

Am transmis că România susține cele două state și vom continua să o facem și le mulțumim SUA pentru suportul acordat până acum și pe viitor. România și SUA au un parteneriat strategic solid, iar energia reprezintă o componentă importantă în prezent și pe viitor.”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Patru companii importante sunt interesate să coopereze cu Nuclearelectrica

Amintim că ministrul Energiei participă la conferința Internațională Ministerială pentru Energie Nucleară în Secolul 21. Potrivit lui Virgil Popescu, patru mari companii sunt interesate să coopereze cu Nuclearelectrica. Este vorba de companiile Fluor Corporation (USA), Sargent & Lundy (USA), SNC Lavalin (Canada)și Framatome (Franța).

„Secretarul pentru Energie Jennifer Granholm este o susținătoare a dezvoltării și inovării în domeniul energiei, inclusiv în România. Astăzi, în marja conferinței Internațională Ministerială pentru Energie Nucleară în Secolul 21, am participat împreună cu Jennifer Granholm și cu Jonathan Wilkinson, Ministrul Resurselor Naturale, din Canada, la un anunț foarte important pentru dezvoltarea programului nuclear civil din țara noastră: Companiile Fluor Corporation (USA), Sargent & Lundy (USA), SNC Lavalin (Canada) și Framatome (Franța)  vor explora oportunități de cooperare în domeniul nuclear civil, atât în ceea ce privește dezvoltarea reactoarelor nucleare tradiționale, cât și avansate, cu Nuclearelectrica (România)”, a scris pe Facebook ministrul.