Joi, 27 octombrie, cu ocazia Bucharest Cybersecurity Conference 2022, a fost declasificat un sumar al raportului compact zilnic al situației securității cibernetice din România.

Departamentul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) spune că nivelul amenințării cibernetice în România este ridicat.

România, risc ridicat de amenințare cibernetică

Potrivit raportului, au avut loc 21.911 de evenimente de securitate cibernetică, în scădere. 150 de ținte au fost vizate de atacuri.

„Atacatorii cibernetici pot exploata activ două disfuncționalități ale browser-ului web Internet Explorer din sistemul de operare Windows – LogCrusher și OverLog – cu scopul de a prelua dispozitivul într-o rețea botnet și a-l folosi în atacuri tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS). CVE-2022-37981 cu scor de severitate de 4.3 conferă unui atacator posibilitatea de a folosi dispozitivul vulnerabil în atacuri de tip Denial-of-Service (DoS) prin exploatarea activă a Windows Event Logging Service”, potrivit raportului.

Ca riscuri risc utilizarea sistemelor compromise în atacuri cibernetice de tip DDoS.

În acest context, DNSC recomandă actualizarea în regim de urgență a software-ului Internet Explorer, care este disponibilă pentru descărcare pe site-ul oficial al producătorului Microsoft.

Pe plan internațional, numărul conturilor de utilizator compromise din Federația Rusă a crescut cu 136% de la începerea invaziei în Ucraina.

De asemenea, cetățeanul ucrainean în vârstă de 26 de ani Mark Sokolovski (alias Raccoonstealer, Photix, Black21jack77777) a fost arestat în Olanda. Acesta așteaptă extrădarea în Statele Unite ale Americii, unde este acuzat că este creierul operațiunii din spatele troianului bancar „Raccoon Stealer”.

Scandal cibernetic în Germania

Arne Schönbohm, președintele Serviciului pentru Securitatea Informaţiilor (BSI) din Germania, a fost demis de Ministerul german de Interne pe data de 18 octombrie, fiind acuzat de menţinerea cooperării cu agenţiile secrete ruse, afirmă surse citate de publicaţia Der Spiegel şi site-ul RND.de.

Arne Schönbohm nu mai avea încrederea ministrului de Interne Nancy Faeser, după ce a fost bănuit de presupuse contacte cu serviciile secrete ale Moscovei. Astfel, Nancy Faeser a anulat tradiţionala prezentare comună a raportului anual al Oficiului Federal pentru Securitate Cibernetică, pe care îl prezidează Schönbohm.

Ţinta este aşa-numitul German Cyber ​​​​Security Council, o asociaţie fondată de acelaşi funcţionar în urmă cu zece ani şi recent subiect de puternice critici pentru cooperarea strânsă cu serviciile secrete de la Moscova. Potrivit unui material difuzat pe postul ZDF, a doua reţea publică, Schönbohm, chiar dacă nu mai este la cârmă, ar fi în continuare în contact permanent cu organizaţia care reuneşte experţi şi companii publice şi private.