Statele Unite ale Americii şi Ucraina au lansat joi, 17 septembrie, exerciţii militare comune, la doar două zile după ce Rusia a început aplicaţii comune în Republica Belarus cu forţele armate din această ţară, relatează Reuters.

Exerciţiile „Rapid Trident 2020” se desfăşoară în apropiere de Yavoriv, în vestul Ucrainei, la ele participând aproximativ 4.000 de militari din 10 ţări, a indicat Ambasada SUA din Kiev.

Aceste exerciţii demonstrează forţa parteneriatului strategic americano-ucrainean şi „angajamentul de a îmbunătăţi capacitatea de pregătire într-un mediu operaţional plin de provocări, ceea ce întăreşte relaţiile solide necesare pentru pace şi stabilitate”.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, la deschiderea exerciţiilor, că o armată ucraineană modernă, echipată şi capabilă este prioritatea sa, iar această armată trebuie să fie garantul dezvoltării libere a Ucrainei.

Exerciţii militare şi la graniţa dintre Belarus şi Polonia

Forţele ruse şi belaruse au început marţi exerciţiile în regiunea Brest, lângă graniţa Republicii Belarus cu Polonia.

Exerciţiile cu nume de cod „Frăţia slavă”, care ar urma să dureze până la 25 septembrie, sunt destinate luptei împotriva terorismului şi nu sunt îndreptate împotriva altor ţări, a relatat agenţia de presă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova s-au deteriorat din 2014 ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi a sprijinului pe care aceasta îl acordă rebelilor separatişti din regiunea Donbas (estul Ucrainei), scrie Agerpres.

Raporturile Ucrainei cu Belarus s-au tensionat luna trecută după ce Kievul a criticat alegerile prezidenţiale din 9 august în Belarus, care – potrivit ei – nu au fost nici libere şi nici corecte, după ce Comisia electorală l-a declarat învingător pe Lukaşenko.

Confruntat cu manifestaţii în masă ale protestatarilor care susţin că alegerile au fost trucate, Lukaşenko, care neagă fraudarea scrutinului, s-a întors din nou la aliatul său tradiţional Moscova, pe care o acuzase de tentative de destabilizare în ţară în timpul campaniei electorale. Agenţia de presă oficială Belta l-a citat miercuri pe liderul de la Minsk ca numind Ucraina şi SUA printre ţările care ar fi organizat protestele în Belarus.