Polonia vrea de la Uniunea Europeană un fond de stabilizare pentru Belarus în valoare de cel puţin un miliard de euro. Această solicitare vine în contextul protestelor fără precedent care au izbucnit în urma alegerilor prezidenţiale contestate de 9 august, potrivit AFP şi Reuters.

„Fondul ar trebui să fie unul semnificativ, de cel puţin un miliard de euro în această etapă”, a anunțat premierul polonez Mateusz Morawiecki. Declarația a fost făcută într-o conferinţă de presă comună la Vilnius cu omologul său lituanian Saulius Skvernelis.

Morawiecki, al cărui apel la un ‘Plan Marshall’ pentru Belarus face trimitere la reconstrucţia Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial, a spus că această asistenţă financiară ar face parte dintr-un plan de sprijin mai amplu pe care îl va propune Consiliului European ce va avea loc la 24 şi 25 septembrie.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea de asemenea să contribuie la acest ajutor financiar menit a sprijini moneda naţională a Belarusului, a-i stabiliza economia şi a-i permite ţării să se poată împrumuta singură, a declarat premierul polonez.

Planul prevede deschiderea pieţelor din UE pentru companiile din Belarus şi relaxarea procesului de obţinere a vizelor pentru cetăţenii acestei ţări, pentru ca economia Belarusului să-şi reducă din dependenţa faţă de energia ieftină din Rusia, a mai explicat el.

Morawiecki a menționat că că Lituania şi partenerii Poloniei din Grupul de la Visegrad – Ungaria, Cehia şi Slovacia – sprijină planul.

În Belarus tensiunea e la cote maxime. Maria Kolesnikova, care a fost arestată în cursul săptămânii trecute, riscă 5 ani de închisoare, fiind acuzată de periclitarea securității naționale. Kolesnikova este o aliată apropiată a liderei opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit în Lituania luna trecută, în toiul reprimării violente a protestelor opoziţiei.

Proteste zilnice au avut loc în Belarus de la alegerile prezidenţiale de pe 9 august. În weekendul trecut, cel puţin 100.000 de persoane s-au adunat pentru un marş de protest la Minsk.