Circa 3.000 de persoane au demonstrat sâmbătă în centrul capitalei croate Zagreb, împotriva restricţiilor impuse de guvernul croat pentru combaterea coronavirusului, transmite dpa, care citează presa locală. Iar la Roma, aproximativ 1.000 de oameni au manifestat în centrul capitalei Italiei împotriva obligativităţii vaccinării copiilor de vârstă şcolară şi a purtării măştii de protecţie, informează AFP, citată de Agerpres.

La Zagreb, protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum „Libertatea este puterea noastră” şi „Părinţii şi copiii sunt nefericiţi”, a relatat portalul index.hr, care a notat că prea puţine persoane purtau mască şi că nu s-a respectat distanţarea fizică, însă poliţia nu a încercat să disperseze manifestanţii.

Printre vorbitorii de la protest s-au numărat politicieni de dreapta, persoane care se opun vaccinării şi cei care dau crezare teoriilor conspiraţiei şi care au avertizat cu privire la efectele asupra sănătăţii a reţelelor de telefonie mobilă 5G.

Croaţia, cu o populaţie de 4,2 milioane de locuitori, a fost una dintre ţările în care coronavirusul a fost ţinut sub control la începerea pandemiei în Europa. De la izbucnirea epidemiei, Croaţia a înregistrat oficial 11.428 îmbolnăviri şi 195 de decese, potrivit Hina.

Proteste și în Italia

La Roma, protestatarii făceau parte mai ales din rândurile militanţilor anti-vaccin şi adepţilor teoriei conspiraţiei, cu toate că poliţia s-a temut în ultimele zile că la miting vor participa grupări fasciste care ar fi putut provoca tulburări.

„Nu obligativităţii vaccinării, da libertăţii de a alege”, „Fără măşti în şcoală, fără distanţare”, „Libertatea personală este inviolabilă” şi „Trăiască libertatea” – se putea citi pe pancartele purtate de manifestanţi, care în marea lor majoritate nu purtau măşti.

Întrebat în timpul dimineţii de sâmbătă despre acest protest, şeful guvernului Giuseppe Conte a răspuns printr-o trecere în revistă a bilanţului epidemiei în Italia: „Peste 274.000 de bolnavi şi 35.000 de morţi. Punct”. El a adăugat că este încrezător că toamna nu va aduce o nouă carantină generalizată, ci doar „intervenţii ţintite”, acolo unde va fi nevoie.

Proteste și în Germania

Protestatari au fost și în Germania, aceștia încercând să intre cu forța în Parlamentul german în cursul zilei de sâmbătă. Oamenii sunt nemulțumiți de măsurile de restricție impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus, pe care le consideră „un atac la democrație”.

Germania a fost lăudată pentru răspunsul ei în fața pandemiei, datorită testelor pe scară largă și răspunsului rapid la focare, care a contribuit la menținerea ratei de mortalitate Covid-19 scăzută, în ciuda unui număr mare de cazuri raportate. Cu toate acestea, evenimentele din fața Parlamentului i-au îngrijorat pe experți, care consideră că țara a devenit victima propriului succes, permițând răspândirea scepticismului în privința coronavirusului.

Oamenii au ieșit în stradă și la Melbourne și Sydney

Proteste au avut loc și în Australia, unde poliţia australiană a anunţat că a arestat sâmbătă la Melbourne zeci de manifestanţi care au defilat în mai multe oraşe din ţară împotriva restricţiilor impuse de autorităţi pentru combaterea coronavirusului, după cum informează tot AFP.

Ignorând avertismentele oficiale şi normele de sănătate publică, câteva sute de persoane s-au adunat pentru o manifestaţie ilegală la Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia. Adunarea a fost promovată pe reţelele sociale în cadrul grupurilor care sunt adepte ale teoriilor conspiraţiei pe tema coronavirusului şi care cer încetarea măsurilor de izolare.

Poliţia a mobilizat importante forţe de ordine pentru această manifestaţie, a arestat 17 persoane şi a aplicat 160 de amenzi pentru încălcarea normelor sanitare.

Mai mulţi manifestanţi au declarat pentru AFP că protestează împotriva guvernului şi a modului în care a fost gestionată criza sanitară, susţinând totodată că pandemia care a ucis peste 865.000 de oameni în întreaga lume a fost exagerată.

Proteste au avut loc în întreaga Australie, iar 14 persoane au fost arestate la Sydney şi Byron Bay.

De la începutul pandemiei, în Australia – ţară cu 25 de milioane de locuitori – s-au înregistrat 26.200 de îmbolnăviri şi 748 de decese.