De două luni de zile, Bulgaria este zguduită de proteste în masă, iar prim-ministrul conservator bulgar Boiko Borisov nu pare să fie afectat de acest lucru. Astfel, acesta a anunțat că intenţionează să rămână în funcţie după prima noapte de violenţe, înregistrate în noaptea de miercuri spre joi, pe fondul manifestaţiilor anticorupţie relatează Presse France, citată de agerpres.

„În urma exceselor de ieri (miercuri – n.r.), nu vom demisiona, pentru că asta ar însemna că orice guvern ar trebui să cedeze presiunii bătăuşilor”, a declarat în parlament un responsabil al GERB, partidul la putere, Toma Bikov.

Potrivit poliţiei, 126 de persoane, inclusiv 62 cunoscute de forţele de ordine, au fost arestate. 80 de poliţişti au fost răniţi şi oamenii legii au folosit spray cu piper într-un mod fără precedent pentru a dispersa manifestanţii.

Violențe masive în Bulgaria

Unii dintre protestatari au fost înconjuraţi şi bătuţi, potrivit unui fotograf AFP, care a fost el însuşi rănit.

„Aceste ciocniri permit guvernului să marcheze un punct faţă de opinia publică”, a comentat politologul Dimităr Ganev la televiziunea bulgară.

„Pragul intolerabilului a fost trecut (…). Am ridicat blocajele deoarece elementele criminale au depozitat materiale periculoase”, inclusiv cocteiluri Molotov, a declarat joi în faţa jurnaliştilor directorul poliţiei din Sofia, Gheorghi Hadjiev.

De mai bine de o lună opozanţii ocupau trei intersecţii din Sofia.

„Unii protestatari, inclusiv suporteri ultras ai echipelor de fotbal, au agresat brutal” poliţia, a spus el. „Au atacat-o cu mijloace pirotehnice, bombe artizanale şi pietre de pavaj”, a adăugat el.

Confruntaţi cu violenţele, organizatorii demonstraţiilor au vorbit despre „provocări”, în timp ce apelurile lor la calm nu au fost auzite.

Se cere demisia prim-ministrului

Singura dorință a protestatarilor este demisia prim-ministrului Boiko Borisov, pe care îl acuză că a închis ochii la corupţie, însă acesta nu pare să renunțe prea curând la putere.

Mişcarea lor a luat pentru prima dată în două luni o întorsătură violentă după ce guvernul a obţinut miercuri aprobarea parlamentului pentru a lansa un proiect controversat de reformare a Constituţiei.

Acest proiect a fost interpretat de protestatari ca o manevră ce permite prim-ministrului să rămână la putere până la sfârşitul mandatului său în 2021.

Într-o declaraţie în parlament, partidul conservator al lui Borisov a acuzat un magnat al jocurilor de noroc, Vasil Boikov, că i-a plătit pe bătăuşi.