Aici intervine Twitch, o platformă bazată pe servicii de live streaming. Formula este următoarea: consumatorii de conținut original aleg un produs de care sunt interesați după care selectează o persoană care face streaming (înregistrare live). Pot fi vizualizate și înregistrările vechi însă persoanele care urmăresc un creator de conținut pe Twitch sunt mult mai interesați de cele noi. Cu cât este mai fresh conținutul, cu atât mai bine iar mai nou decât o înregistrare live nu este cu putință. Acesta este detaliul care a generat succesul în cazul de față. Astfel, următorii se simt mult mai conectați cu personalitățile lor favorite, având și posibilitatea de interacțiune cu acestea și restul comunității printr-un group chat.

Twitch în România

Fenomenul lansat de Twitch a căpătat amploare și în România acum ceva ani. Canalul aflat pe primul loc în România este numit „CreativeMonkeyz”. La momentul redactării acestui articol, canalul avea 150 de mii de urmăritori (176,104), cu un număr total de peste 20 de mii de ore vizualizate. Printre primii 10 cei mai populari din România, se află canale precum „Lumea lui Sucre”, cu 19 mii de urmăritori și aproape 4 mii de ore totale de vizualizare și „Bobospider”, cu 21 de mii de urmăritori și peste 3 mii de ore totale de vizualizare.

Primii din lume de pe această platformă

La nivel internațional, canalele de pe Twitch depășesc cu ușurință numărul de 1 milion de urmăritori, unii fiind chiar pe drumul către cifra de 10 milioane de urmăritori. Printre acestea, se numără canale precum „Tfue”, cu 7,5 milioane de urmăritori și aproape 750 de mii de ore totale de vizualizare, „Myth”, cu 5,7 milioane de urmăritori și aproape 300 de mii de ore totale de vizualizare și „DrDisrespect”, cu 4 milioane de urmăritori și peste 230 de mii de ore totale de vizualizare.

Beneficiile celor care au succes pe această platformă

Cei care capătă popularitate și o bază de fani constantă au anumite beneficii care fac ca munca lor să fie recompensată. De exemplu, aceștia pot fi invitați de marile studiouri care au creat produsele pe care cei de pe Twitch le folosesc. Cei care au câștigat respectul comunității pot primi acel produs înainte de a fi lansat pe piață tocmai pe a îl arăta comunităților acestora.

Cât se câștigă din această platformă

Pentru a răspunde acestei întrebări, va fi analizat exemplul lui „Ninja”, persoana care a fost numită regele acestei platforme într-o perioadă.

Pe numele real, Richard „Tyler” Blevins a atins la un moment dat numărul de 12 milioane de urmăritori. Potrivit consulting.com, acesta câștigă peste 5,5 milioane de dolari anual. Conform sursei menționate, Ninja câștigă aproape 4 milioane de dolari numai din abonați iar cifrele astronomice nu se opresc aici. Din reclame, acesta primește anual peste 500 de mii de dolari, din donații primește 300 de mii de dolari anual, din sponsorizări primește 600 de mii de dolari anual iar din compensări pe Youtube primește 36 de mii de dolari anual.

Cifrele acestuia au crescut drastic de când și-a concentrat majoritatea activității de pe canal pe „Fortnite”, un joc care acum a ajuns un adevărat fenomen global. Un poster imens cu acest joc putea fi văzut anul trecut și în București, în zona Unirii. Jocul este cunoscut pentru accesibilitatea acestuia (fiind gratuit și valabil pe toate platformele) și factorul competitiv, fiind disponibile multiple turnee într-un an care oferă premii în bani de până la 30 de mii de dolari.

Cum poate să-și înceapă o persoană activitatea pe Twitch

Procesul este simplu. Crearea contului (efectuată pe site-ul platformei) este absolut gratuită și nu există limite de durată pentru cei care vor să fie live. Cel mai cautat conținut de pe acest site este cel legat de jocuri video, fiind în principal o platformă pentru gaming.

Pentru cei care au ca țintă principală popularitatea sau dezvoltarea unui baze de fani, este recomandată crearea de conținut bazat pe jocurile aflate în trending. Trebuie menționat ca majoritatea dintre acestea sunt competitive, ceea ce implică necesitatea talentului competitiv, pentru a atrage urmăritori, sau prezența carismei, pentru a putea menține urmăritorii implicați. Pentru efect maxim este recomandată prezența amândurora.