Marcel Ciolacu va discuta cu Nicolas Schmit despre flexibilizarea PNRR pe zona de pensii

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, va discuta astăzi, 23 iunie 2022, cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru Muncă, despre importanța modificării PNRR pe zona de pensii.

„Agenda discuțiilor cu președinta Camerei Deputaților din Parlamentul Federal al Regatului Belgiei, Eliane Tillieux, și cu viceprim-ministrul, ministrul economiei și al muncii belgian, Pierre-Yves Dermagne, se va concentra pe identificarea celor mai bune soluții comune pentru a proteja puterea de cumpărare și nivelul de trai al cetățenilor, în contextul creșterii prețurilor la energie și combustibili.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care flexibilizarea PNRR pe zona de pensii este absolut necesară pentru România.

Voi insista pentru acest demers al autorităților de la Bruxelles în cadrul întrevederii pe care o voi avea cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru Muncă”, a scris joi Marcel Ciolacu la contul său de Facebook.

Marcel Ciolacu va pleda pentru acordarea statutului de țară candidată la UE Ucrainei și Republicii Moldova

În cadrul reuniunii de astăzi de la Bruxelles, președintele social-democraților va pleda pentru acordarea statutului de țară candidată la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Potrivit spuselor sale, România are datoria să fie alături de Republica Moldova.

„România poate deveni un hub de stabilitate și dezvoltare regională! Este un proiect pe care îl voi susține, astăzi, cu tărie, la Bruxelles, în fața partenerilor noștri europeni. Voi pleda, în cadrul reuniunii prim-miniștrilor și comisarilor europeni social-democrați, și pentru acordarea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova și Ucraina. România are datoria să fie alături de Republica Moldova la nivelul tuturor palierelor diplomatice”, a explicat liderul social-democraților.

Totodată, acesta va cere sprijinul președintelui Parlamentului European pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Referitor la pensiile românilor, amintim faptul că un proiect de lege adoptat recent de către Senatul României și înaintat spre Camera Deputaților arată că unii români ar putea avea probleme la bătrânețe. Concret, ei nu vor putea să își asigure un trai decent din cauza pensiei mici.

Legea Pensiilor din România se schimbă

Senatul României a adoptat modificarea art. 151 alin. 8 din Legea nr. 127/2019 cu privire la sistemul public de pensii, care îi are în vizor pe angajații care au primit indemnizație de creștere a copilului pe o perioadă de doi-trei ani.

Concret, cetățenii români care au beneficiat de un astfel de ajutor din partea statului riscă să aibă probleme la pensie.

„Chiar dacă părintele poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, acesta, din păcate, suferă pe termen lung din cauza prevederilor fostelor/actualei legi a pensiilor. Astfel, pentru perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, în care părintele beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului, punctajul de care beneficiază ca asigurat în sistemul public de pensii este unul cu totul descurajator”, arată expunerea de motive.

Restul articolului îl puteți vizualiza aici.