Legea Pensiilor se schimbă radical în România! A venit vestea cea mare pentru milioane de români

Senatul a adoptat modificarea art. 151 alin. 8 din Legea nr. 127/2019 cu privire la sistemul public de pensii, care îi are în vizor pe angajații din România care au primit indemnizație de creștere a copilului pe o perioadă de doi-trei ani.

Concret, românii care au beneficiat de un astfel de ajutor din partea statului pentru creșterea copilului, riscă să aibă probleme la pensie, se arată în expunerea de motive.

”Chiar dacă părintele poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, acesta, din păcate, suferă pe termen lung din cauza prevederilor fostelor/actualei legi a pensiilor.

Astfel, pentru perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, în care părintele beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului, punctajul de care beneficiază ca asigurat în sistemul public de pensii este unul cu totul descurajator”, arată expunerea de motive.

Punctajul nu-i va aduce un trai decent

Expunerea de motive mai arată că pentru calculul punctajului lunar se utilizează 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective.

Așadar, părintele care beneficiază de indemnizația de creștere a copilului pentru doi, trei sau patru copii, nu va avea un trai decent la pensie.

”În aceste condiţii, un părinte (mamă, tată) care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru 2,3 sau 4 copii, atunci acesta va avea la finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu-i va asigura un trai decent la pensie.

Aşadar, considerăm că în scopul stimulării tinerelor familii de a avea cel puţin 2 copii, se impune ca pentru perioadele în care au beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru calculul punctajului lunar să se utilizeze integral câştigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective.

Ţinem să precizăm că această măsură nu generează niciun fel de impact bugetar în următorii 10 ani, însă va stimula puternic tinerii activi pe piaţa muncii să aibă familii numeroase, având garanţia că perioadele afectate pentru îngrijirea copilului nu le generează un impact negativ asupra drepturilor pensiei viitoare”, se arată în expunerea de motive.

Senatul a adoptat proiectul de lege la finalul lunii mai

”Articol unic – La articolul 151 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(8) Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. f), realizate în intervalul cuprins între data de 1 ianuarie 2006 şi data intrării în vigoare a prezente legi, la calculul punctajului lunar se utilizează câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective”, se arată în proiectul de lege.